IslamBosna.ba – Nakon što su naišli na gluhe uši vlade, stanovnici su pomoć potražili od talibana. Ubrzo su se pojavili talibani. Porazgovarali su sa gangsterima i zaprijetili im žestokim kaznama ako ih uhvate da kradu. Otada se banditi  više nisu pojavljivali.


 


Kada su bande i banditi terorizirali Ahmedovo susjedstvo u južnom dijelu provincije Logar, stanovnici nisu imali drugog izbora nego obratiti se svojim bivšim vladarima- talibanima. „Nekoliko puta smo se žalili vladi, a čak smo im i pokazivali gdje kradljivci žive“ izjavio je jedan od stanovnika provincije Logar, koji se predstavio kao Ahmed, za Christian Science Monitor. Nakon što su naišli na gluhe uši vlade, stanovnici su pomoć potražili od talibana. Ubrzo su se pojavili talibani. Porazgovarali su sa gangsterima i zaprijetili im žestokim kaznama ako ih uhvate da kradu. Otada se banditi  više nisu pojavljivali.


 


Abdel Qabir, koji radi kao humanitarac u jednoj međunarodnoj organizaciji, sjeća se da su, kada je došla marionetska vlada Hamida Karzaija na vlast 2001. godine, ponudili svakoj familiji u Logaru 2 kg hrane.


 


„Kada je toga nestalo, onda je svaka familja primala oko 200$ pomoći. Ali i to je, uskoro, nestalo i narod nije imao novca, pa su se svugdje pojavili kriminalci,“ dodaje on. „Onda je narod počeo tražiti pomoć od talibana“ nastavlja. „ Oni nisu mogli obezbijediti posao, ali makar dijele zajedničku kulturu i oni su donijeli sigurnost.“


 


Nakon napada 11.septembra Amerika je napala Afganistan i srušila talibansku vladu. Uprkos raspoređivanju 64.000 stranih vojnika, koji se nalaze pod američkom i NATO komandom, nasilje je u porastu zadnjih nekoliko godina.


 


Izvještaji napravljeni prošlog mjeseca od strane američkih obavještajnih agencija govore da  Afganistan nazaduje, zbog rastućeg nasilja i korupcije dužnosnika i vladinih službenika.


U nekoliko provincija, uključujući mnoge oko Kabula, oficijelna vlada ne postoji. Talibani imaju jako prisustvo u svih sedam provincija distrikta Logar, a otvoreno vladaju u četiri od njih. U susjednoj oblasti Ghazni, talibani imaju punu kontrolu  nad 13 od 18 distrikta. U Wardaku, koji graniči sa Kabulom, talibani kontroliraju 6 od 8 distrikata.


 


„Policija je ovdje samo formalno“ govori nam lokalno stanovništvo. „ Prava vlast ovdje su talibani.“


Nedavni izvještaj Senlis Councila govori da Talibani imaju vlast nad više od pola Afganistana. „ Ovo je veliki problem za njih (vladu)“ kaže Habibullah Rafeh, politički analitičar iz Afganistanske akademije nauka. „ Iako talibani ne mogu vojno zauzeti Kabul, zbog jakih međunarodnih snaga koje se u njemu nalaze, vlada ih ne može zaustaviti da djeluju slobodno izvan grada.“


 


U oblastima pod njihovom kontrolom, talibani su uspostavili svoje institucije, sa šefovima policije, te obrazovnim i pravosudnim komitetima.


 


„Mi dajemo prednost ovim sudovima nad onim vladinim“ kaže Fazel Wali, humanitarac u Gazhniju. On je dodao da talibanski sudovi imaju reputaciju brzog rada, za razliku od vladinih, koji su previše korumpirani.


„Makar imamo sigurnost i pravdu“ zaključuje Abdul Halim, stanovnik provincije Ghazni. „Oni možda ne mogu obezbijediti svima posao, ali makar dijelimo istu kulturu, i makar su nam donijeli sigurnost“ slaže se Qabir.

 

Islamonline/ Islambosna

Leave a Reply

*

captcha *