IslamBosna.ba-Svrgnuti saudijski prijestolonasljednik je zatvoren u svojoj palati i zabranjen mu je izlazak iz zemlje, prema izvještajima Sjedinjenih Država koje negiraju zvaničnici Saudijske Arabije.

New York Times, navodeći četiri trenutna i bivša američka zvaničnika i Saudijce bliske kraljevskoj porodici, piše da je Muhammedu bin Naifu ‘zabranjeno da napušta Kraljevinu i ograničen je samo na njegovu palatu” u gradu Džidda.

Bin Naifa, ministra unutrašnjih poslova kojem su se divili u Washingtonu, prije sedmicu dana kralj je razriješio svih dužnosti, i zamijenio ga svojim sinom Muhammedom bin Selmanom.

Times citira zvaničnike kako kažu da je korak preduzet kako bi se ograničila ‘svaka potencijalna opozicija novom prijestolonasljedniku’. List navodi da su njegovi izvori anonimni ‘kako ne bi ugrozili odnose sa kraljevskom porodicom’.

Times je objavio da su preko neimenovanog člana saudijske kraljevske porodice i neimenovanog američkog ‘bivšeg zvaničnika’ došli do informacije da kada se Bin Naif vratio u svoju palatu u Džiddi njegovi povjerljivi tjelohranitelji su zamijenjeni onima lojalnim Bin Selmanu. Od tada mu je zabranjeno napuštanje palate.

Times dodaje da je visoki zvaničnik saudijskog ministarstva vanjskih poslova u srijedu navečer kazao da su ovo ‘netačne i lažne’ informacije dok je neimenovani saudijski zvaničnik u četvrtak izjavio za Reuters da izvještaji ‘nisu tačni, 100 posto’.

Državni saudijski mediji, željni da pokažu da promjena teče glatko su više puta emitovali snimak mladog Muhammeda bin Selmana kako ljubi ruku svog starijeg rođaka, Muhammeda bin Naifa, dok prima čestitke.

Ograničenja nametnuta Bin Naifu su se također proširila i na njegove kćerke, navodi Times citirajući neimenovanog ‘bivšeg američkog zvaničnika koji održava veze s saudijskom kraljevskom porodicom’.

Jednoj kćerki je rečeno da njen muž i djeca mogu napuštati njihov dom dok ona mora ostati, kazao je ‘bivši zvaničnik’.

Times prenosi da ‘saudijski građanin blizak kraljevskoj porodici’ je kazao kako su nova ograničenja uvedena gotovo odmah nakon imenovanja Bin Selmana.

Drugi bivši američki zvaničnik sa bliskim kontaktima s kraljevskom porodicom je potvrdio da je Muhammed bin Naifu zabranjeno da napušta Kraljevinu, ali je kazao da nije čuo da mu je ograničeno kretanje unutar palate.

Imenovanje Muhammeda bin Selmana okončalo je dvogodišnje spekulacije o rivalstvu u kraljevskoj porodici, ali analitičari navode da još uvijek mora osvojiti naklonost svojih moćnih rođaka, alima i plemenskih starješina.

IslamBosna.ba