IslamBosna.ba– Svjetska unija islamske uleme (IUMS) pozvala je na ‘javni i zvanični ustanak’ protiv američke odluke da u maju premjesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Kuds.

Washington je u petak objavio da će 14. maja premjestiti svoju ambasadu kako bi se podudarilo s danom uspostavljanja države Izrael i njenog zvaničnog priznavanja od američke administracije 1948. godine.

“Pozivamo na palestinski, arapski i islamski ustanak protiv američke agresije”, izjavio je u nedjelju generalni sekretar IUMS-a, dr. Ali Kardagi.

Dr. Karadagi je poručio vladarima islamskih zemalja da je Mesdžidu-l-Aksa njihov emanet te ih je pozvao da iskoriste diplomatske, ekonomske i drugi utjecaje kako bi spriječili ovi agresiju.

“Kuds je pitanje nacije i njegovo napuštanje ili promjena identiteta predstavlja sramotu”, kazao je on opisujući američki korak kao ‘objavu rata muslimanskom ummetu i korak ka legitimiziranju nezakonite okupacije”.

Dana 6. decembra, američki predsjednik Donald Trump zvanično je priznao Kuds kao glavni grad Izraela, što je izazvalo proteste širom palestinskih teritorija, kao i proteste solidarnosti širom svijeta.

Kuds ostaje u središtu višedecenijskog palestinsko-izraelskog sukoba, a Palestinci se nadaju da će Istočni Kuds, kojeg je Izrael okupirao, na kraju postati glavni grad nezavisne palestinske države.

Tokom rata iz 1967. godine Izrael je zauzeo istočnu polovinu Jerusalema, koja je u to vrijeme bila pod kontrolom Jordana, i nastavio ju je pripajati sebi, proširujući izraelski zakon, dovodeći je direktno pod svoju nadležnost, što je protivno međunarodnom zakonu. Izrael je 1980. godine usvojio Jerusalemski zakon, u kojem piše da je “Jerusalem, cijeli i ujedinjen, glavni grad Izraela”, čime je formalizirano pripajanje Istočnog Jerusalema. Vijeće sigurnosti UN-a je reagiralo i donijelo Rezoluciju 478, kojom je ovaj zakon proglašen “poništenim i nevažećim”.

Međunarodno pravo i dalje gleda na Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem kao ‘okupirane teritorije’ i smatra sva jevrejska naselja nelegalnim.

IslamBosna.ba