IslamBosna.ba- Muslimani širom svijeta bi trebali iskoristiti nadolazeće mubarek dane da bi se čvrsto pozabavili pitanjima s kojima se suočavaju islamski narodi, naročito palestinski narod i Mesdžidu-l-Aksa, navela je Svjetska unija islamske uleme.

Unija navodi da bi islamski narodi trebali usmjeriti svoje dove u zadnjim danima mubarek ramazana na podršku palestinskom narodu koji su ‘čuvari koji brane naše pravedno pitanje i žrtvuju svoju krv u ime Allaha. Stoga, moramo stati uz njih i svim Palestincima’ a koji se suočavaju sa velikim poteškoćama, zlostavljanjima i opsadom.

Oni su pozvali islamske i arapske vlade da naporno rade, da daju sve od sebe kako bi reformisali političke, društvene, ekonomske i ljudske uvjete i “riješili unutrašnje sporove kao braća po vjeri jer Svemogući kaže: Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala”.(el-Hudžurat, 10. ajet).

Zatvorenici savjesti moraju također biti oslobođeni iz zatvora, a nade i težnje naroda se moraju ostvariti istinskim reformama, navodi dalje Unija.

“Islamski i slobodni svijet mora stati uz raseljene, imigrante, zlostavljane, siromašne i ranjene i pružiti im pomoć shodno riječima Svemogućeg: O vjernici, molitvu obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite (el-Hadždž, 77. ajet)  I reci: “Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas On o onome što ste radili obavijestiti”“, navela je Unija u saopćenju.

IslamBosna.ba