IslamBosna.ba– Burçin Mutlu-Pakdil je mlada muslimanka koja je otkrila novu vrstu galaksije. Njezina fasciniraznost fizikom počela je u srednjoj školi. Pisala je esej o Ajnšajnu i postala je opsjednuta razumijevanjem kosmosa. Tada je odlučila da će studirati fiziku.

Otkriće nove galaksije

Kao postdoktorski istraživač u Opservatoriji Steward na Arizona univerzitetu, Mutlu-Pakdil je analizirala podatke prikupljene teleskopima kako bi pokušala odgonetnuti kako se galaksije formiraju i tokom vremena mijenjaju. Kada su Mutlu-Pakdil i njezin tim analizirali galaksiju nazvanu PGC 100714,  pogriješili su misleći da se radi o galaksiji tipa Hoag. Ali, Mutlu- Pakdil je znala da s ovim otkrićem može otkriti još tajni, pa je nastavila dalje istraživati. U međuvremenu, između plavog vanjskog prstena i crvenog centralnog jezgra, Mutlu-Pakdil je otkrila difuzni crveni unutrašnji prsten koji okružuje centralno tijelo. Ona je međutim gledala u nešto što ranije nikada nije viđeno. Rođena je Burçin galaksija! Astronomi su zaintrigirani kako je tako neobičan objekt uopće i formiran.

“U svemiru postoji oko trilion i nešto više poznatih galaksija, većina su spiralne poput naše galaksije, Mliječnog puta. Iako postoje čvrste teorije o evoluciji najčešćih vrsta galaksija, rijetke galaksije su naročito interesantne astronomima koji nastoje da razumiju evoluciju svemira”, kazala je Mutlu-Pakdil.

Kod galaksija tipa Hoag, centralno crveno jezgro je starije od plavog vanjskog prstena. Ali kod Burçin galaksije, dodatni unutrašnji krug je puno stariji, što ukazuje da je prvi formiran.

Poteškoće

Nažalost, ona nije uvijek dobijala podršku koju zaslužuje. Njezini prijatelji i rodbina nisu podržavali odluku da se preseli u Ankaru kako bi slijedila svoje snove, jer ‘djevojke ne bi trebale živjeti same’. Bila je jedina djevojka na svojoj godinu, a ujedno je i nosila hidžab koji u to vrijeme nije bio dozvoljen u Turskoj. Pokušala je da pronađe načine da pokrije na neki drugi način glavu, ali joj nije bilo ugodno.

“Nosila sam šešire i tražila načine da pokrijem glavu, ali to je bilo uznemirujuće. Već sam se suočavala s predrasudama da sam žena koja studira nauku, a to što su me prisiljavali da mijenjam svoju odjeću, morala sam da budem neko ko nisam”, kazala je ona.

Na kraju, mlada naučnica je pronašla mnogo prikladnije okruženje kada je otišla u Teksas na magistarski studij, a kasnije i na doktorat u Minesotu.

Inspiracija

Njezino otkriće i naporan rad doveli su je tamo gdje je sada. Nada se da će inspirisati imigrante i studente, naročito iz manjina da slijede svoje snove. Ona naglašava da nikakav vanjskih pritisak ne bi trebao da blokira vašu naučnu radoznalost i trebate slijediti svoje snove. Godine 2018., izabrana je za TED (Technology Entertainment Design) govornika, kao jedna od 20 inspirativnih govornika širom svijeta. Mutlu-Pakdil nikada nije zamišljala da će joj jedan ovakav panel pružiti šansu.

“Možda nećete dobiti željeni rezultat iz prvog pokušaja. Svaki put kada ne uspijete, ustanite i pokušajte ponovo, a onda na kraju, postići ćete ono što želite”, poručila je Mutlu-Pakdil.

IslamBosna.ba