Gert Vilders nije samo protivnik prijema Turske u Evropsku uniju, već se zalaže i za zabranu Kur’ana u Holandiji, strogo ograničavanje doseljavanja u tu zemlju i zabranu dalje gradnje džamija. Vilders je snimio i dva kratka filma pod nazivom „Fitna“ koji su postavljeni na internet – to su montaže dijelova govora i postupaka islamskih fanatika i antiislamskih stavova i argumenata samog autora.

„Pozdrav iz Holandije“ piše na razglednici na kojoj se vide samo – minareti. Razglednicu je smislio Gert Vilders, koga mnogi nazivaju desnim populistom, a mnogi drugi – borcem za slobodu mišljenja, pa i za ljudska prava. Njegova borba protiv „islamizacije Holandije“ donijela mu je ne malu podršku sunarodnika, pa je njegova Partija za slobodu 2006, iste godine kada je i osnovana, odmah uspjela da pređe cenzus na izborima i osvoji devet mandata u parlamentu.

Otada, Vildersova popularnost je u porastu. Mnogi posmatrači saglasni su u ocjeni da ona pokazuje da u Holandiji postoji samo puki suživot domaćeg stanovništva i muslimanskih doseljenika te da stvarne integracije – nema. Muslimani čine 6 odsto od ukupno 16,5 miliona stanovnika Holandije. Njihov udio u stanovništvu većih gradova ide i do 30 odsto. Svi oni su ogorčeni zbog antiislamske propagande Gerta Vildersa.

Kuran upoređuje sa „Majn kampfom“

„Još jednom, ja nisam protiv muslimana, nisam protiv ljudi, ali islamska ideologija je nasilna ideologija“, mnogo puta je objašnjavao Vilders. Tražeći zabranu Kurana u Holandiji, Vilders se oslanja na poznatu italijansku spisateljku Orijanu Falači koja je poricala postojanje „umjerenog islama“ i zastupala tezu da islamističko nasilje nije posljedica zloupotrebe te religije, već da se izvodi neposredno iz Kurana.

Zbog toga je Vilders od Orijane Falači preuzeo poređenje kurana i Hitlerovog „Majn kampfa“. A zbog takvih stavova on je odavno trn u oku svojih muslimanskih sugrađana – pri čemu zbog svakodnevnih prijetnji smrću živi pod stalnom policijskom zaštitom i nikada se ne zna gdje se nalazi.

 

Svaka presuda odgovara Vildersu?

U Holandiji postoji veliki broj mladih muslimana, pretežno marokanskog i turskog porijekla, koji se zatvaraju u geta i pokušavaju da glume gospodare ulice i militantne zaštitnike Kur’ana. Ali, veliki je i broj demokratski orijentisanih pripadnika islama koji slijede kurs gradonačelnika Roterdama Ahmeda Abutaleba – odupiranje radikalizaciji mladih muslimana i zahtijevanje od vjerske sabraće da se prilagode holandskom društvu i ublaže svoje stavove.

No, Vilders odbija i pozive umjerenih muslimana na dijalog. Ima običaj da kaže da on samo izgovara ono što većina Holanđana misli, ali se ne usuđuje da kaže. Ima i analitičara koji smatraju da ovo suđenje nije dobro, tvrdeći da će, ukoliko bude oslobođen, likovati svojim antiislamizmom, a ako bude osuđen, da će mu popularnost još porasti. U prvom slučaju Vildersu prijeti 16 mjeseci zatvora.

(http://www.dw-world.de/)

Leave a Reply

*

captcha *