IslamBosna.ba– Fahri Ebu Diab, palestinski stručnjak za Kuds, kazao je u četvrtak kako je Mesdžidu-l-Aksa i svi pripadajući objekti i zidovi na rubu kolapsa.

Ebu Diab je kazao da su izraelske okupacione vlasti spriječile obnovu istočnog zida Mesdžidu-l-Akse nakon što su se nedavno pojavila oštećenja i promjene boje kamenja.

Ebu Diab je kazao u saopćenju da i dalje traju okupaciona iskopavanja ispod Mesdžidu-l-Akse i okoline čime su zidovi el-Akse sve bliže urušavanju.

Istaknuo je da zidovi el-Akse doslovno vise u zraku zbog ovih iskopavanja, dodajući da Izrael planira da postupno uništi Mesdžidu-l-Aksu i nanese štetu arapskom i islamskom imidžu Starog Grada Kudsa.

Prema palestinskom istraživaču, Izrael skriva informacije od UNESCO-a i zainteresiranih organizacija o tome šta se zapravo dešava ispod Mesdžidu-l-Akse.

Ebu Diab je istakao da Izrael iskorištava sve svoje mogućnosti u namjeri rušenja Mesdžidu-l-Akse i izgradnje navodnog ‘Hrama na Gori’, navodeći da je to to bio plan i prije osnivanja države Izrael,

On nije isključio da Izrael može odlučiti da izvrši restauraciju i promijeni kamenje zidova el-Akse s ciljem falsificiranja historije islamskog mjesta te utiranja puta za judaizaciju cijelog Kudsa.

IslamBosna.ba