Pod izgovorom “muslimanskog napada na hinduse” koji se kasnije ispostavio kao nesretni slučaj, hindu ekstremisti su podivljali…ubijali, spaljivali, silovali svakog muslimana na nišanu u Gudžaratu u Indiji. Ovi zločini su do te mjere zaslužili prijekor, do te mjere su bili ekstremni, da su me podsjetili na školsku lektiru “Kralj mušica“… i na to kako se ljudska bića mogu pretvoriti u životinje i svirepe divljake. Zapravo, u nešto gore od životinja, jer one ubijaju samo za goli opstanak. Po “službenim” izvještajima, mrtvih je bilo oko 800, ali većina vjeruje da ih je ustvari bilo blizu 2000 (uključujući mišljenje nezavisnih organizacija za ljudska prava, Američkog kongresnog centra za istraživanja, itd…).Tačan broj je manje bitan u odnosu na okrutnost i divljaštvo od strane očigledno sumanutih i razjarenih hindusa.


Moram da naglasim da mi muslimani ne smijemo da upadnemo u isti stereotip da smo mi žrtve, i da iz tog razloga moramo sve da ih preziremo. Poznavao sam dosta hindusa sa posla, iz škole, i iz raznih drugih situacija, a  koji su dobri, smireni, prijatni ljudi. Kao što se dobro vidi na snimku, postoji dio hindu populacije kojem je ispran mozak porukama mržnje i netolerancije: ne samo prema muslimanima nego i prema kršćanima i svim drugim vjerama. Međutim, ove zvijeri iz Gudžarata ne predstavljaju većinu hindusa, kao što ni muslimanski ekstremisti ne predstavljaju većinu muslimana.

Osim toga, snimak su napravili sami hindusi, a dodao sam i njihove članke. Pretpostavljam da se mnogi prosječni hindusi stide, kaju i žale zbog ove sramne crne mrlje u njihovoj historiji, kao što bi i bilo ko normalan.


Ipak, ovdje i leži problem: pravda i dalje nije stigla do žrtava genocida. Indija i dalje ne živi u skladu sa “demokratskim” principima kako se predstavlja, tako što ne tretira i ne kažnjava na adekvatan način ovo divljaštvo i genocid. Stoga, mi moramo nastaviti sa učenjem i ne smijemo zaboraviti muslimansku paralelu 11. septembra (ili još i goru) koja se desila u Gudžaratu u Indiji, 2002. godine!


Izvor:www.muslimmatters.org

Za Islambosna.ba prevela: D.P.

Leave a Reply

*

captcha *