IslamBosna.ba – Na jučerašnji dan 1. januara, navršava se šesta godišnjica pogibije šejha Nezzara Rejjana el-Askalanija, profesora hadisa i usulid-dina na Islamskom univerzitetu u Gazzi, jednog od vođa Muslimanske braće i Hamasa.

Nezzar Rejjan je rođen 6. marta 1959. godine. Osnovne studije je pohađao na univerzitetu Imam Muhammed b. Su’ud u Rijadu, gdje je i diplomirao 1982. godine. Nakon toga je upisao magistarske studije na Jordanskom univerzitetu, Fakultet islamskog prava, u Ammanu, Jordan, gdje je magistrirao 1990. godine, da bi na Univerzitetu Kur’an-i-kerim u Sudanu, 1994. godine doktorirao sa najvišom ocjenom.

„Naša borba se nastavlja i borit ćemo se sve dok posljednji okupator ne napusti našu zemlju“

Od 1984. godine je angažovan i na Islamskom univerzitetu u Gazzi, prvo kao asistent, da bi kasnije bio izabran za profesora hadisa i na koncu šefa katedre za hadis Fakulteta Usuli-d-din pri ovom univerzitetu. Autor je brojnih tekstova i knjiga iz različitih islamskih oblasti, a najviše hadisa, te je zbog toga i prozvan među svojim učenicima i simpatizerima “šejhu-l-muhaddisine fi Filistin – šejh muhaddisa Palestine.”

Porodica i porodični život

Šejh Nezzar je bio jako skroman insan, živio je skromno i siromašno u izbjegličkom kamu u Džebaliji. Uvijek je bio na ispomoći svojim komšijama i sa njima gradio dobre međususjedske odnose. Ko god bi ga susreo i s njime se upoznao, ostajao je zadivljen njegovim ponašanjem i odnosom.

Imao je četiri žene: Iman Halil Rejjan (u trenutku pogibije 45 godina), Hejma Abdurrahman Rejjan (u trenutku pogibije 45 godina), Nevval Isma’il Rejjan (u trenutku pogibije 40 godina) i Širin Semir Rejjan (u trenutku pogibije 25 godina). One su mu rodile sedam sinova i šest kćeri, od kojih je devetoro njih poginulo u napadu kada je ubijen šejh Nezzar, a sin Ibrahim, ubijen je ranije u toku izvršenja jedne akcije. Govoreći o Ibrahimu, u izvještaju Brigada el-Kassam stoji: “Naš šehid Ibrahim je drugi sin u porodici koja ima šest sinova i šest kćeri, mladić koga njegova porodica poznaje po tišini, skromnosti i skrušenosti.” A njegov brat Bera’ ga opisuje: “Odrastali smo zajedno, a Palestina je rasla u našim srcima dok nam je naš djed pričao o našem okupiranom vatanu i šehidima koje je naša porodica dala.”

Bio je uključen u sve aktivnosti pokreta, i političke i vojne  da’vetske. Svojim radom i djelovanjem podsticao je palestinski narod, kao učenjak i alim hadisa, na obavezu suprotstavljanja okupatoru, na obavezu življenja dostojanstvenog života, života dostojnog čovjeku. Taj svoj poziv sa minbera i iz mihraba potvrdio je svojim aktivnim učešćem u svim akcijama u kojima je imao prilike učestvovati.

Pristupanje Brigadama el-Kassam

Dr. Nezzar Rejjan je stasavao u okrilju da’ve islamskog pokreta Hamas i pristupio je njihovom vojnom krilu Brigadama el-Kassam. U toku svog političkog djelovanja, dr. Rejjan je hapšen par puta od strane izraelskih vlasti i u zatvoru je proveo oko četiri godine. Također su ga hapsile i palestinske snage Fataha, gdje je preživio velike torture i mučenja. Bio je član Politbiroa islamskog pokreta otpora Hamasa.

Pogibija na Allahovom putu

Početkom 2009. godine, 1. januara, izraelske vojne snage odlučile su napasti kući šejha dr. Nezzara Rejjana. Par dana ranije, 27. decembra 2008. godine, izraelske vojne snage izvršile su jak napad na kampove Hamasovog vojnog krila Brigada el-Kassam što je rezultiralo pogibijom više stotina pripadnika Hamasove policije. Ta akcija bila je početak ofanzive koju su Izraelci nazvali Liveno olovo, a Hamas Harbu Furkan – Rat razdvajanja istine od neistine.

Toga, 1. januara, upozorili su šejha Nezzara da u roku od deset minuta treba napustiti kuću, jer će je izraelski avioni F-16 u potpunosti uništiti. On je to odbio, čovjek koji je cijeli život proveo štiteći druge i kuće drugih ljudi, odbio je napustiti svoju kuću. Ponudio je svojim suprugama da napuste kuću, ali su i one odbile, odabrale su ostati uz svoga muža i sa njim poginuti na Allahovom putu. Nakon deset minuta, izraelski avionu su izveli kukavički zračni napad na kuću šejha Nezzara i u potpunosti je uništili ubivši njega, četiri žene i devetoro njegove djece.

Ubijeni su:

1. dr. Nezzar Rejjan (50)

2. Iman Halil Rejjan (45)

3. Hejjam Abdurrahman Rejjan (45)

4. Nevval Isma’il Rejjan (40)

5. Širin Semir Rejjan (25)

6. Ajet Nezzar Rejjan (12)

7. Abdulkadir Nezzar Rejjan (12)

8. Merjem Nezzar Rejjan (10)

9. Halima Nezzar Rejjan (5)

10. Abdurrahman Nezzar Rejjan (5)

11.  Rejm Nezzar Rejjan (4)

12. Aiša Nezzar Rejjan (3)

13. Usame b. Zejd Nezzar Rejjan (3)

14. Es’ad Nezzar Rejjan (2)

Preživjeli članovi porodice govorili su tada za arapske medije gdje su naveli da je nekoliko dana prije svoje pogibije Rejjan u više navrata pitao svoju djecu: “Ko želi poginuti sa mnom kao šehid”. Djeca bi odgovorala: “Da, babo, svi mi želimo biti s tobom živi ili mrtvi”.

Toga dana su cionistički agresori cijeli kvart u kojem je živio šejh Nezzar zasuli bombama, i potpuno ga uništili. Pored šejha i njegove porodice, ubijeno je još deset lica i ranjeno nekoliko desetina.

 

IslamBosna.ba