IslamBosna.ba- Istaknuti islamski učenjak šejh dr. Jusuf el-Karadavi je optužio egipatske televizijske kanale da podržavaju vojni režim iskrivljujući njegova predavanja. Dr. el- Karadavi je juče kazao da egipatski televizijski kanali selektivno uzimaju odlomke iz njegovih starih predavanja i da ih emitiraju kao nove.
On je osudio medije zbog njihovih lažnih propagandi, pojašnjavajući da su ovi govori održani još 2013. godine, prije vojnog udara u Egiptu.

U saopćenju iz njegovog kabineta stoji: “TV kanali koji podržavaju vojni pučistički režim emitiraju selektivno odabrane dijelove mog predavanja o ‘šehidskim operacijama’ dajući pogrešan dojam publici da govorim o trenutnoj situaciji u Egiptu”.
“Nije iznenađujuće vidjeti da su pojedini učenjaci koji podržavaju režim aktivno uključeni u kampanju protiv el-Karadavija. To su osobe koje su već izgubile svoj kredibilitet zbog njihove podrške nepravdi i podrške ‘nelegitimnom’ režimu”, stoji dalje u saopćenju.
U saopćenju je navedeno da je el-Karadavijev pogled na ‘šehidske operacije’ objašnjen u njegovoj knjizi ‘Fikh džihada’. On kaže da su ‘šehidske operacije’ jedino dozvoljene Palestincima zbog njihove izuzetne situacije.
U video snimku koji je emitovan el-Karadavi je tvrdio da je samoubistvo legitimno pravo muslimana Palestine koji žive pod ugnjetavanjem i progonima, međutim, sada nije dozvoljeno sprovoditi samoubilačke napade jer postoje rakete koje mogu doprijeti duboko u Izrael.
Fetva el-Karadavija koju su emitirali egipatski mediji je prenešena kao el-Karadavijevo odobravanje samoubilačkih napada od strane Braće protiv režima.

IslamBosna.ba