IslamBosna.ba- Saudijske vlasti već 300 dana drže u zatvoru istaknutog alima dr. Selmana el-Audu bez optužnice.

“Prošlo je više od 300 dana otkako se moj babo, šejh Selman el-Auda, nalazai u zatvoru tokom kojih je podvrgnut samici, uznemiravanju, uskraćivanju sna veći broj dana i lošem postupanju. Jednom ćemo pokrenuti to pitanje”, napisao je na Twitteru Abdullah el-Auda, sin šejha Selmana.

El-Auda je uhapšen u septembru prošle godine u svojoj kući u Burejdi i prebačen je u zatvoru u Džiddu. Još uvijek protiv njega nije podignuta nikakva službena optužnica

Šejh El-Avda je tri mjeseca nakon hapšenja prebačen u bolnicu radi pregleda nakon što se njegovo zdravlje pogoršalo, naveo je njegov sin Abdullah koji živi u Sjedinjenim Državama.

Nakon izbijanja diplomatske krize između Saudijske Arabije i Katara, brojni islamski učenjaci i daije bili su primorani da se oglase i podrže blokadu. Među učenjacima koji se nisu oglasili bio je i Selman el-Auda. Šejh el-Auda je bio posebno pod pritiskom zbog svoje bliskosti sa imamom Jusufom el-Karadavijem i Svjetskom unijom islamskih učenjaka, čiji je pomoćni generalni sekretar.

IslamBosna.ba