IslamBosna.ba– Šef izraelske policije je izazvao kontraverze u utorak kazavši grupi advokata da je ‘prirodno’ da njegovi policajci budu sumnjičaviji prema Etiopljanima, općenito imigrantima, i Palestincima.
Roni Alsheich je kazao na sastanku sa Advokatskom komorom Izraela u Tel Avivu da imigranti zaslužuju više sumnje u odnosu na ostalo stanovništvo.
“U cijelom svijetu je dokazao da su imigranti uključeniji u kriminal od ostalih”, kazao je on. “To isto važi za Arape… i također u Istočnom Jerusalemu”.
“Kada policajac sretne osumnjičenog (porijeklom iz Etiopije) prirodno je da je sumnjičaviji nego s drugima. Mi to znamo. Mi smo se s tim pomirili”.
Alsheich se suočio sa žestokim kritikama etiopijskih grupa i pojedinih izraelskih političara zbog svoje izjave.
Alsheich je kazao da etiopljanska zajednica ima dobre odnose sa policijom, ali krovna organizacija imigranata iz Etiopije u Izraelu je zatražila njegovu smjenu nakon ovakvih izjava.
“Ovakav čovjek ne može zapovijedati ovako važnim tijelom”, kazali su iz organizacije.
Jevreji iz Etiopije koji su se preselili u Izrael već dugo vremena se žale na rasizam u Izraelu.

Na hiljade osoba je izašlo na ulice zahtijevajući da vlada obrati pažnju na sistematski i institucionalizirani rasizam sa kojima se suočava etiopsko-izraelska zajednica.
Jedan od vodećih aktivista uključenih u proteste, Gadi Yirbarkan je kazao u utorak da je šef policije ‘nije baš posebno pametan kad otvoreno kaže da je Izrael rasistička zemlja”.
Ejman Udeh, predsjednik Zajedničke arapske liste, kazao je u utorak da nije iznenađen da čuje Alsheichove ‘rasističke i diskriminirajuće’ primjedbe.
“Šefa policije treba podsjetiti da je njegov posao da služi i pruži sigurnost svim građanima Izraela, ne samo bijelim Jevrejima”, kazao je on, dodajući da izraelski zakon provodi ‘sistematsko zlostavljanje slabijih dijelova stanovništva”.

IslamBosna.ba