IslamBosna.ba– Članovima Komisije za promociju vrlina i prevenciju poroka ili saudijskoj vjerskoj policiji je zabranjeno špijuniranje ljudi ili proganjanje osumnjičenih.

Prilikom posjete Rijadu princ Turki bin Abdullah, predsjednik Komsije šejh Abdulaziz el-Šejh su skrenuli pažnju članovima policije na ispoljavanje ekstremizma ili vjerskog fanatizma, prenosi el-Vatan.

El-Šejh je rekao da postoji šest stvari kojih se članovi policije trebaju kloniti: špijuniranja, ekstremizma, fanatizma, autoritarnosti, nanošenja štete ljudima i proganjanje osumnjičenih, prenosi el-Vatan.

El-Šejh je također naložio da ne smiju zlostavljati muškarce ni žene i da moraju uvijek biti blagi i dobri prema svima. On ih je savjetovao da lažno ne optužuju ili da namjerno uznemiravaju bilo koga, niti da pribjegavaju podmuklim sredstvima inkriminiranja.

Saudijska vjerska policija ima 12 podružnica, 129 potkomisija i 345 centara širom Kraljevine, do sada je bila uspješna u hvatanju sihrbaza i uništila je više od 2.200 sihrova, kazao je el-Šejh. Oni su također imali 762 slučaja perverznog seksualnog ponašanja, 2.607 slučaj povezan sa alkoholom a također su zatvorili 750 destilerija u Južnoj pokrajini,a  24.508 promiskuitetnih internet stranica je blokirano,  u Džiddi je zalijenjen alkohol u vrijednosti od 15 miliona saudijskih rijala, a bavili su se i sa 355 slučajeva povezanih sa drogom”, dodao je on.

IslamBosna.ba