IslamBosna.ba- Saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Selman u intervju objavljenom u ponedjeljak priznao je Izraelu pravo na postojanje i pohvalio je vjerovatne buduće diplomatske odnose između njegove Kraljevine i okupacije.

U opsežnom intervjuu za The Atlantic, princ Muhammed je Jeffrey Goldbergu iznio svoju viziju budućnosti Bliskog istoka, uključujući mogućnost saradnje s okupacijom.

Na pitanje da li vjeruje da ‘jevrejski narod ima pravo na nacionalnu državu barem u dijelu zemlje njihovih predaka’, on je odgovorio: “Vjerujem da svaki narod, bilo gdje, ima pravo da živi u miru. Vjerujem da Palestinci i Izraelci imaju pravo da imaju vlastitu zemlju”.

Međutim, saudijski prijestolonasljednik je dodao da je sporazum sa Palestincima preduvjet formalnim odnosima. “Ali mi moramo imati mirovni sporazum kako bismo osigurali stabilnost za sve i imali normalne odnose”, kazao je on.

Od 2002. godine Saudijska Arabija je glavni sponzor Arapske mirovne inicijative, koja predviđa rješenje o formiranju dvije države izraelsko-palestinskog sukoba. Ali, nijedan visoki saudijski zvaničnik ranije nije priznao da Izrael ima ‘pravo’ na palestinsku zemlju.

Ako, kao što se očekuje, prijestolonasljednik naslijedi na prijestolu oca kralja Selmana, on će također biti i čuvar dva najsvetija mjesta u islamu. Ali on je kazao da nema ‘vjerski prigovor’ da Izraelci žive uz Palestince.

Na pitanje da li s ‘vjerske strane ima primjedbu na postojanje Izraela?’, prijestolonasljednik je odgovorio: “Imamo vjersku zabrinutost oko sudbine svete džamije u Jerusalemu i oko prava palestinskog naroda. To je u pitanju. Nemamo nikakve primjedbe na bilo koji drugi narod”.

Na pitanje o antisemitizmu u Saudijskoj Arabiji, on je kazao: “Naša država nema problema sa Jevejima. Naš Poslanik Muhammed se oženio Jevrejkom. Ne samo prijatelj- on se oženio njom. Naš Poslanik, njegovi susjedi su bili Jevreji. Puno Jevreja u Saudijskoj Arabiji dolazi iz Amerike, Evrope. Nema problema između kršćana i muslimana i Jevreja. Imamo probleme koje možete pronaći bilo gdje u svijetu, među pojedincima. Ali, normalne vrste problema”, kazao je prijestolonasljednik.

Golderg je također pitao Bin Selmana o saudijskom ratu u Jemenu kao i vehabizmu. Bin Selman je izjavio da ne zna šta je vehabizam, jer se to ne može definisati, a da je kampanja u Jemenu sigurnosno pitanje za Saudijce.

IslamBosna.ba