IslamBosna.ba- Saudijski doktor Halid et-Tuvala, specijalista interne medicine u bolnici Kralj Halid u gradu Hail, svakog dana provede po tri sata na Snapchatu pomažući pacijentima koji ne mogu otići u bolnicu.
On im daje besplatne medicinske savjete, ali insistira da u zamjenu njegovi pacijenti doniraju boce vode siromašnima.
Inicijativa je naišla na pozitivan odjek pacijenata i dnevno oko 200 pacijenata traži savjet ovog ljekara.
Et-Tuvala kaže da nije očekivao da će njegova incijativa postati popularna, napominjujući da broj pacijenata koji svakodnevno ima pokazuje da postoji potreba za više ovakvih incijativa.
On je objasnio da je odabrao Snapchat kako bi održao korak sa popularnim trendovima. On vjeruje da platforma trenutno zadovoljava potrebe mnogih korisnika iz Saudijske Arabije.

Et-Tuvala radi na prikupljanju medicinskih savjeta koje pruža i postavlja snimke na YouTube kanal kako bi svi mogli imati koristi od njih naročito jer se veliki broj slučajeva ponavlja.
Na pitanje zašto traži od pacijenata da doniraju vodu u zamjenu za njegov savjet, on kaže da doniranje nije obaveza, ali bi mu bilo draže ukoliko bi to uradili.
Et-Tuvala kaže da postoji nekoliko incijativa od strane institucija i humanitarnih organizacija na polju medicine, primjećujući, međutima, da društvo također mora raditi na osnaživanju individualnih inicijativa.
On je također kazao da plan implementacije opsežnih reformi nazvane “Vizija 2030” potiče na volonterizam i pozvao je svoje kolege da volontiraju i doprinesu poboljšanju društva.

IslamBosna.ba