IslamBosna.ba- Saudijske vlasti su navodno uhapsile aktivistu za ljudska prava Jasira el-Ajjafa.

Državne snage sigurnosti upale su 31. jula u kuću Ajjafa i odvele ga na nepoznatu lokaciju, izvijestila je u petak organizacija za ljudska prava ALQST.

Ajjaf je bio aktivan u kampanjama za zaštitu prava zatvorenika savjesti u zemlji, a njegov otac Abdullah el-Ajjaf se nalazi već više od deset godina u saudijskom zatvoru.

Između 2011. i 2013. godine, Ajjaf je učestvovao u mirnim marševima i protestima širom zemlje, te je uhapšen i mučen, navela ja ALQST.

Grupa navodi da je u zatvoru u više navrata pretučen te da su mu slomljene ruka i noga, a također je bičevan s drugim zatvorenicima.

Kasnije je službeno podnio žalbu ministru unutrašnjih poslova zbog mučenja i lošeg postupanja prema njemu, ali mu je rečeno da će snositi posljedice ukoliko javno obznani optužbe.

“ALQST poziva na hitnu akciju kako bi se zaštitio Jasir el-Ajjaf te da mu se nadoknadi šteta koja mu je nanijeta kao i drugih žrtvama mučenja i proizvoljnog hapšenja”, navela je grupa u saopćenju.

Njegovo hapšenje je došlo nakon hapšenja dvije aktivistice za prava žena ove sedmice.

Samar Bedavi, nagrađena aktivistica za prava polova, je uhapšena zajedno s kolegicom Nasimom es-Sadah.

Human Rights Watch je kazao da su ovo ‘najnovije žrtve besprimjernog vladinog slamanja pokreta za prava žena’.

Njihovo hapšenje ‘signalizira da saudijske vlasti gledaju na bilo kakvo mirno neslaganje, bez obzira prošlo ili sadašnje, kao prijetnju njihovoj autokratskoj vladavini”, kazala je Sarah Leah Whitson, direktorica Human Rights Watcha za Bliski istok.

Amal el-Harbi, supruga uhapšenog aktiviste za građanska prava Fevzana el-Harbija, je također uhapšena ove sedmice, saopćio je Human Rights Watch, dodajući da je nejasno iz kojeg razloga.

IslamBosna.ba