IslamBosna.ba- Saudijska Arabija objavila je u ponedjeljak da prekida nove trgovinske odnose i investicije s Kanadom nakon što je ministar vanjskih poslova Kanade pozvao Rijad da oslobodi uhapšene aktiviste za ljudska prava.

Saudijska Arabija je također dala 24 sata ambasadoru Kanade da napusti Saudijsku Arabiju, te je opozvala svog ambasadora u Kanadi da se vrati u Rijad na konsultacije, navedeno je u saopćenju saudijskog Ministarstva vanjskih poslova.

U četvrtak je Ministarstvo vanjskih poslova Kanade objavilo na svome Twitteru da je Kanada “ozbiljno zabrinuta zbog dodatnih hapšenja aktivista za civilno društvo i ženska prava u Saudijskoj Arabiji, uključujući i Samar Badavi. Pozivamo saudijske vlasti da ih odmah oslobode kao i druge mirne aktiviste za ljudska prava”

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije to je ocijenilo “napadom na kraljevinu” te da neće dopustiti da se bilo koja zemlja miješa u njene unutrašnje stvari.

“Svaki dalji korak sa kanadske strane u tom smjeru smatrati će se priznavanjem našeg prava na miješanje u unutrašnje stvari Kanade. Kanada i sve druge nacije moraju da znaju da ne mogu biti više zabrinute za naše građane od nas”, navelo je saudijsko ministarstvo.

Marie-Pier Baril, glasnogovornica kanadskog Ministarstva vanjskih poslova izjavila je da je Kanada ozbiljno zabrinuta zbog poteza Saudijske Arabije i dodala da će ta zemlja uvijek braniti ljudska, a posebno ženska prava.

“Naša Vlada nikad neće oklijevati da promoviše ove vrijednosti i vjerovanje da je dijalog ključan za međunarodnu diplomatiju”, rekla je ona.

Od septembra prošle godine saudijska vlada je uhapsila na stotine alima, intelektualaca kao i aktivista za ljudska prava i slobode.

IslamBosna.ba