IslamBosna.ba- Saudijska Arabija planira izgraditi pomorski kanal duž saudijsko- katarske granice koji bi služio kao nuklearni otpad i pretvorio poluostrvo Katar u ostrvo, prenio je saudijski list Sabq.

Prema pisanju lista, saudijske vlasti razmatraju kopanje kanala 60 km dužine i 200 m širine a koji će biti oko 15 do 20 m unutar saudijskog dijela ostrva Salva, kako bi napravili spremnik za nuklearni otpad iz reaktora koje planiraju da izgrade.

List dodaje da će zemljište 1 km sjeverno od kanala, koji se graniči s Katarom, postati ‘vojna zona’ što će trajno okončati kopnenu trgovinu između dvije zemlje Zaljeva i dodatno pooštriti blokadu.

Sabq prenosi da će projekat koštati 2,8 miliona rijala (750 miliona dolara), a bit će potrebno 12 mjeseci da se završi, a bit će finansiran od privatnog sektora kao i od vlasti Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Saudijska vlada nije komentarisala izvješća, ali izvori navode kako projekat čeka licenciranje.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su 5. juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom, optužujući ga da podupire terorizam, optužba koju Doha negira.

IslamBosna.ba