IslamBosna.ba- Saudijska Arabija je dala odobrenje Air India da može spovoditi direktne letove do Izraela koristeći saudijski zračni prostor.

Ovo je prvi put da su Saudijci dozvolili letovima za Izrael da koriste njihov zračni prostor.

Odobrenje znači da će trajanje letova iz Indije u Izrael biti skraćeno za dva ipo sata, u poređenju sa putanjom koja se trenutno koristi. Nova ruta će omogućiti aviokompaniji da smanji troškove goriva te prodaju jeftinijih karti putnicima.

Trenutno jedini prevoznik koji leti direktno do Indije iz Izraela je El Al, a let traje osam sati sa aerodroma Ben Gurion do Mumbaija.

Pošto je Nju Delhi nova destinacija iz koje ne postoje letovi za Izrael, aviokompa

nija će dobiti 750 hiljada eura od ministarstva turizma za otvaranje nove linije. Ova bespovratna pomoć je, između ostalog, bila impuls da Air India pokrene liniju.

Taj potez je signal sve boljih odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, te je ocijenjen kao dobar za Izrael kako u privrednom smislu tako i u diplomatskom obzirom na činjenicu da Saudijska Arabija i Izrael nemaju zvanične diplomatske odnose. Saudijski zračni prostor je zatvoren ne samo za izraelske avione, već također i za avione drugih zemalja koje lete za Izrael.

Ovo nije prvi put da je Air India tražila ovakvo odobrenje. Prošle godine, aviokompanija je tražila od nadležnih za aerodrome u Izraelu da odobre letove do i od Izraela. Međutim, nije implementirano zbog insistiranja na kraćim rutama. Razgovori o ovoj temi su ponovo pokrenuti nakon što je okupacioni premijer Benjamin Netanyahu prošlog mjeseca posjetio Indiju, gdje su održani intenzivni razgovori između dvije zemlje kako bi se odobrio let preko Saudijske Arabije.

Već sedamnaest godina, saudijski zračni prostore je zatvoren ne samo za izraelske aviokompanije, već i za druge koje lete za Izrael. U posljednjoj deveniji samo su bila dva presedana direktnog leta iz Saudijske Arabije za Izrael i to oba presedana su uključivala američke predsjednike, George W. Busa i Donalda Trumpa.

IslamBosna.ba