IslamBosna.ba-  Saudijke više ne moraju nositi abaje- široku, dugu odjeću, kazao je viši član Vijeća velike uleme (Hej’etu kibar ‘ulema) , što je još jedan pokazatelj nastojanja Kraljevine da se modernizuje.

Tokom svoje televizijske emisije, šejh Abdullah el-Mutlak je kazao da muslimanke se trebaju skromno oblačiti, a da to nužno ne znači nošenje abaje.

“Više od 90 posto pobožnih muslimanki u muslimanskom svijetu ne nosi abaje”, kazao je u petak šejh Mutlak. “Zbog toga ih ne bismo trebali prisiljavati da nose abaje”.

Iako ne signalizira nužnu promjenu zakona, ovakva izjava je prva ove vrste od visokog vjerskog zvaničnika.

U Saudijskoj Arabiji samo ulema koju je država imenovala može donositi fetve ili islamska pravna mišljenja. Njihova tumačenja islamskog prava predstavljaju osnovu pravnog sistema Saudijske Arabije.

Saudijke su u proteklih nekoliko godina počele nositi abaje u bojama, svjetlo plave i ružičaste nasuprot tradicionalnih crnih. U nekim dijelovima zemlje sve se češće nose abaje preko dugih suknji ili pantalona.

Trend obilježava veliku promjenu u posljednjih nekoliko godina. Prije par godina, 2016., Saudijka je uhapšena u Rijadu zbog toga što na glavnoj ulici nije nosila abaju. Lokalni mediji su prenijeli da je uhapšena nakon podnošenja žalbe vjerskoj policiji. Godine 2014., Univerzitet Dammam u Saudijskoj Arabiji zabranio je studenticama da unutar kampusa nose abaje u drugim bojama osim crne.

Reforme koje su se nedavno počele uvoditi odnose se i na ograničenja ovlasti vjerske policije kao i omogućavanje ženama da voze automobile u Kraljevini.

Ženama je dozovoljeno prisustvovanje i sportskim događajima, a podignuta je i zabrana bioskopa.

Reforme se podudaraju s nastojanjima prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana da učvrsti svoju moć u Kraljevini talasom hapšenja blogera, novinara, aktivista, poslovnih ljudi i moćnih pripadnika kraljevske porodice.

Uprkos sve labavijim društvenim pravilima, Saudijska Arabija se još uvijek smatra jednom od zemalja sa najmanje slobode govora, medija ili općenito demokratije.

IslamBosna.ba