IslamBosna.ba- Saudijski prijedlog mirovne inicijative između Izraelaca i Palestinaca nudi selo Ebu Dis kao budući glavni grad Palestine umjesto Istočnog Kudsa, izazvao je ljutnju na društvenim mrežama.

Aktivisti su objavili novi haštag pod imenom ‘Kuds je naš glavni grad’ kao odgovor na saudijski prijedlog.

New York Times je prenio u nedjelju da je ovo predložio saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Selman prošlog mjeseca predsjedniku Palestinske samouprave, Mahmudu Abbasu prilikom njegove posjete Rijadu.

Prema palestinskim, arapskim i evropskim zvaničnicima koji su čuli Abbasovu verziju razgovora, prenosi New York Times, prijestolonasljednik Muhammed je predstavio plan koji ide više u korist Izraelcima nego prijedlog američke vlade, a koji nijedan palestinski vođa nikada ne bi prihvatio.

Palestinci bi dobili svoju državu ali samo nepovezane dijelove Zapadne obale i samo ograničen suverenitet nad svojom teritorijom. Ogromna većina izraelskih naselja na zapadnoj obali, koje većina svijeta smatra nezakonitim, bi ostala. Palestinci ne bi dobili Istočni Kuds kao glavni grad i palestinske izbjeglice i njihovi potomci bi ostali bez prava na povratak.

Prema New York Timesu, Saudijska Arabija je dala Abbasu dva mjeseca da odgovori na ponudu.

Ebu Dis je palestinski grad u blizini okupiranog Istočnog Kudsa. Prema Sporazumu iz Osla klasifikovan je kao područje B kojim upravljaju zajedno Izrael i Palestinska samouprava.

Očekuje se da će američki predsjednik priznati Kuds kao glavni grad Izraela te da će premjestiti američku ambasadu iz Tel Aviva. odluka koja prekida decenijsku američku politiku i rizikuje podstrekivanje nasilja na Bliskom istoku.

IslamBosna.ba