IslamBosna.ba- Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), koji su nedavno ponovo otvorili svoju ambasadu u Damasku, sarađivali su sa sirijskim predsjednikom Bešarom el-Assadom, što je dovelo do otkrivanja i ubijanja gotovo 80 vođa sirijske opozicije.

Lokacije vođe Džajš el-Islama, Zehrana Aluša, vođa Ahrar eš-Šama, Hasana el-Abuda i Halila es-Surija, vođe Liva et-Tehvida, Abdulkadira Saliha, koji su ubijeni u zračnim udarima sirijskog režima, sirijski režim je dobio od Saudijske Arabije i UAE, navodi zapovjednik sirijskih opozicionih snaga.

U ekskluzivnom intervjuu za Jeni Šafak, Mahmud Sulejman, zapovjednik brigade Muhammed el-Fatih,  navodi da su Abu Dabi i Rijad između 2012. i 2014. godine na front donijeli na stotine satelitskih telefona.

“Šifre ‘Zureja’ proizvedenih u UAE i britanskih satelitskih telefona ‘Inmarsat’, koje su UAE i Saudijska Arabija dale zapovjednicima grupa, su podijeljene s Damaskom, te su te informacije dovele do ubijanja na desetine opozicionih zapovjednika”, kazao je on.

Sirija se od početka 2011. godine nalazi u građanskom ratu kada je Assad počeo da se surovo obračunava sa učesnicima prodemokratskih protesta.

Od tada, na stotine hiljada stanovnika je ubijeno, a više od 10 miliona je raseljeno, naveli su zvaničnici UN-a.

Ministri UAE opoziciju nazivaju ‘terorističkim elementima’

UAE su prošle sedmice otvorili svoju ambasadu u Damasku, čime je dat diplomatski poticaj Assadu od arapske države saveznice SAD-a koja je nekada podržavala opozicione snage koje su se borile protiv njega.

Nakon otvaranja ambasade, državni ministar vanjskih poslova UAE, dr. Enver Karkaš je opisao sirijsku opoziciju ‘terorističkim elementima’.

“Odluka UAE je došla nakon ubjeđenja da sljedeća faza zahtijeva arapsku prisutnost i komunikaciju na sirijskom tlu”, napisao je on na Twitteru.

Karkaš također tvrdi da će ‘saudijsko-egipatska osovina’ steći premoć nad ‘iransko-turskom regionalnom osovinom’.

Gotovo osam godina rata, Assad je povratio kontrolu nad većinom Sirije uz podršku Rusije, Irana i šitskih grupa, poput Hizbulaha.

Assad je ‘oprao’ 20 milona dolara

Na početku sirijskog građanskog rata, Assad je oprao 20 miliona dolara za UAE. Računi su otvoreni pod imenima trojice sirijskih poduzetnika i držani su pod zaštitom UAE. Assadova majka Enisa i sestra Bušra su 2012. godine pobjegle u UAE, a dio tog novca je prebačen na njih.

Prema izvještaju sirijskog novinara Fuada Abdulaziza, koji je objavljen u Zeman el-Vaslu, UAE je za različite ciljeve aktivno koristila određene ličnosti prijelazne vlade Sirije i Nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i opozicionih snaga. Prijestolonasljednik Abu Dabija, Muhammed bin Zajed je također odigrao ulogu u preuzimanju mnogih područja koje su držali opozicionari, dodao je Abdulaziz.

IslamBosna.ba