IslamBosna.ba- Profesorica likovne umjetnosti u srednjoj školi u Georgiji, SAD, navodi da joj je neko u petak ostavio anonimnu poruku u razredu, govoreći joj da ‘marama više nije dozvoljena’.
U poruci, ispisanoj crnom tintom, je također poručeno profesorici da ‘zaveže svoju maramu oko vrata’ i da se ‘njome objesi’.
Poruka završava s riječi ‘Amerika’ zajedno s nacrtanom američkom zastavom.

Majra Teli, profesorica srednje škole Dacula, na svom Facebook profilu objavila je u petak poruku koju je pronašla u školi.

“Kao muslimanka, ja nosim hidžab kao dio moje vjere. Želim ovo podijeliti kako bi podigla svijest o stvarnosti i raspoloženju naše zajednice. Širenje mržnje neće ‘učiniti Ameriku ponovo velikom”, napisala je ona  jasno aludirajući na izborni slogan republikanskog kandidata Donalda Trumpa.
Sloan Roach, glasnogovornik škola okruga, je izjavio u saopženju da školski zvaničnici nastoje pronaći osobu koja je napisala poruku.

“Pretnje članovima osoblja shvatamo kao ozbiljnu stvar”, kazao je Roach.
Nejasno je da li je ovaj put osoba koja je napisala poruku inspirisana izborom Donalda Trumpa za predsjednik, ali Majrina objava na Facebooku pretpostavlja da se o tome radi.
Teli, prema Atlanta Journal-Constitution, je nakon što je pronašla poruku kazala svojiim učenicima da bi bila sretna da razgovara sa njima o tome zbog čega nosi hidžab.
“Živimo u vremenu u kojem ima jako puno neslaganja, jako puno sukoba”, kazala je Teli, dodajući da je važno naučiti učenike da izraze svoje neslaganje mirno i s poštovanjem.

Ranije ove sedmice u Ohaju, muslimanki i njenoj djeci, kao i njenim roditeljima je prijetio muškarca dok su se zaustavljali na semaforu, prenio je CAIR (Vijeće za američko-muslimanske odnose). Muškarac je navodno prišao porodičnom autu, lupao po prozoru i rekao ženi da ona ‘ne pripada ovoj zemlji’, uzvikujući vulgarne riječi i fotografišući njenu djecu.

Od izbora Trumpa za novog predsjednika SAD-a osim sve većeg ispoljavanja mržnje prema muslimanima, i druge manjinske grupe su se našle na udaru i predmet su zlostavljanja i ponižavanja. Prema Southern Poverty Law centru, prijavljeno je više od 200 slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja otkako je Trump je izabran. Mnogi su bili usmjereni prema Afroamerikancima, imigranatima, muslimana i pripadnicima LGBT zajednice.

U Pennsylvaniji, učenici su snimljeni kako drže Trumpov znak i paradiraju kroz školu York County. Jedan od učenika je uzvikivao ‘moć bijelima’, navela je policija. Učenici pripadnici manjiskih grupa u ovoj školi navode da su predmet zlostavljanja već mjesec dana ali da se pogoršalo otkako je Trump izabran za novog predsjednika.
Victorria Markle, koja pripada Afroameričkoj zajednici, navela je da je učenici zovu ‘crnjom’ i da joj prijete da će je ubiti. Eibreha Drayden, meksičkog porijekla, kaže da je učenici nazivaju ‘Papi’ i da joj zvižde kao da je cuko.

IslamBosna.ba