IslamBosna.ba– Američka ambasadorica u UN-u, Nikki Haley oslobodila je Izrael bilo kakve odgovornosti za humanitarnu krizu u Gazzi, pozivajući Vijeće bezbjednosti da donese rezoluciju kojom bi Hamas stavio na crnu listu i kaznio one koji mu pružaju podršku.
“Vijeće bezbjednosti se mora ujediniti da kaže da je bilo dosta”, kazala je ona u utorak.
“Moramo da izvršimo pritisak na Hamas da okonča svoju tiraniju nad stanovnicima Gazze. Mi bismo trebali osuditi Hamas rezolucijama Vijeća i izjavama. … I trebali bismo Hamas proglasiti terorističkom organizacijom u rezoluciji uz posljedice prema bilo kome ko ga podržava”.
Uprkos izraelskoj blokadi Gazze, Haley je kazala da je Hamas ‘potpuno’ odgovoran za ‘strašnu humanitarnu krizu’ u priobalnoj palestinskoj enklavi.

“Nemojte praviti grešku, Izrael nije izazvao probleme u Gazzi, iako se na to ovdje uobičajeno sumnja”, kazala je ona.
Haley je dodala da bi Vijeće trebao zabrinjavati Hamas, a ne Izrael.

“Sve ono što uradimo trebalo bi biti protiv Hamasa. Oni su opasan igrač koji ne brine za Palestince, Izraelce i oni su odlučni da unište svakoga ko se nađe na njihovom putu”, kazala je ona.
Izjave Haley dolaze nakon što je specijalni koordinator UN-a  za bliskoistočni mirovni proces, Nikolaj Mladenov, kazao da Izrael prkosi prošlogodišnjoj rezoluciji Vijeća bezbjednosti koja poziva na obustavu aktivnosti naseljavanja okupirane Zapadne obale.
U posljednjem mjesecu administracije Barack Obame, SAD nije stavila veto na rezoluciju, što je prekinulo dugogodišnju tradiciju Washingtona zaštite Izraela od kritika unutar UN-a.
Izrael je vojno okupirao Zapadnu obalu, gdje nastavlja da sa izgradnjom jevrejskih naselja na zemlji koja treba biti dio buduće palestinske države.

Nikolaj Mladenov se putem video konferencije iz Jerusalema obratio članovima Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s posljednjim dešavanjima na Bliskom istoku.

Tom prilikom je istakao da su naselja koja izraelske vlasti grade na palestinskom teritoriju ilegalna, dodajući da “ubijaju” nade o dvodržavnom rješenju.

“Od 24. marta do danas značajno je porastao broj obavijesti u vezi s planovima o izgradnji naselja. Saopćeno je da će biti izgrađene četiri hiljade novih stambenih jedinica. Pokrenut je i proces kako bi bila odobrena izgradnja 770 stambenih jedinica u Istočnom Jerusalemu”, rekao je Mladenov.

IslamBosna.ba