IslamBosna.ba– Saudijski zvaničnik upozorio je iranske ratne brodove koji se nalaze u tjesnacu Bab el-Mandeb i Adenski zaljev da ne ulaze u jemenske vode.
“Iranski brodovi imaju pravo da budu prisutni u međunarodnim vodama, ali im neće biti dopušten ulazak u jemenske teritorijalne vode”, kazao je glasnogovornik koalcije predvođene Saudijskom Arabijom, brigadni general Ahmed Asiri novinarima u Rijadu.
Iran je rasporedio dva ratna broda, uključujući pomorski razarač u blizini Jemena u srijedu, navodeći da se tu nalaze kako bi štitili interese Islamske Republike Iran u međunarodnim vodama.
U međuvremenu Asiri je rekao da koalicija nastoji prekinuti komunikacijske kanale između Sane i vođa Husa u Saadi, međutim odbio je dati detalje o doprinosu koje zemalja koalicije.
Nekoliko novinskih agencija je javilo da su prošle noci koalicijske snage pokrenule napad na zgradu ministarstva odbrane u Sani koja se nalazi pod kontrolom Husi militanata i snaga odanih bivšem predsjedniku Ali Abdullahu Salehu.
Oni navode da je također gađan i kamp Republičke garde, južno od Sane, kao i vojna skladišta u Sani.

IslamBosna.ba