IslamBosna.ba- Nekoliko osoba visokog profila, koje su uhapšene prošle subote u Saudijskoj Arabiji tokom kampanje tzv. borbe protiv korupcije, su pretučene i mučene tokom hapšenja ili prilikom saslušanja da su zatražili bolničko liječenje, otkriva Middle East Eye (MEE).

Osobe unutar kraljevskog dvora su također kazale MEE da je stepen represije, koji svakodnevno donosi nova hapšenja, znatno veći nego što su saudijske vlasti priznale, i da je više od 500 osoba uhapšeno, a dvostruko više ispitano.

Članovi kraljevske porodice, vladini ministri i privredni tajkuni se nalaze među uhapšenima u iznenadnom talasu hapšenja kojeg je pokrenuo prijestolonasljednik Muhammed bin Selman u tzv. borbi protiv korupcije.

Pojedini, ali ne i svi, uhapšeni visokog profila su odabrani za najbrutalniji tretman i pretrpjeli su rane po tijelu uslijed klasičnih metoda mučenja. Na njihovim licima se ne nalaze rane, tako da tokom javnog pojavljivanja neće imati fizičkih znaka mučenja.

Pojedini zatvorenici su mučeni kako bi otkrili detalje svojih bankovnih računa. MEE navodi da ne može navesti detalje o zlostavljanjima kako bi zaštitio anonimnost svojih izvora.

Čistka, koja je uslijedila nakon ranijeg hapšenja uleme, pisaca, ekonomista i javnih ličnosti, stvorila je paniku u Rijadu, glavnom saudijskom gradu, naročito među onima koji su povezani sa starim režimom kralja Abdullaha.

Mnogi se plaše da je primarna svrha tzv. borbe protiv korupcije korak kojeg je Muhammed bin Selman poduzeo kako bi eliminisao sve svoje rivale unutar i van kraljevske porodice prije nego što zamijeni svog starog i bolešljivog oca.

U srijedu navečer, sedam prinčeva je oslobođeno iz Ritz-Carlton hotela u Rijadu, gdje su držani od subote. Oni su prebačeni u kraljevu palatu, naveli su izvori MEE.

Bivšem prijestolonasljedniku Muhammedu bin Najif, koji je i dalje u kućnom pritvoru, je zamrznuta imovina, prenio je Reuters. Sinovi Sultana bin Abdulaziza su također uhapšeni, a njihova imovina zamrznuta.

Jedan od najpoznatijih je i princ Bandar bin Sultan, bivši saudijski ambasador u Washingtonu i povjerenik bivšeg predsjednika SAD-a, George W. Busha.

Još uvijek nema vijesti o njegovoj sudbini, ali saudijske vlasti su kazale da jedan od slučajeva korupcije koji istražuju je el-Jammama’ sporazum o oružju, u kojoj je bio uključen Bandar.

Među uhapšenima je i Rima, kćerka princa El-Velida bin Telala, jedina žena koja je uhapšena u posljednjem krugu hapšenja.

Zamrznuti računi

Kako bi spriječio druge da pobjegnu, Muhammed bin Selman je naredio zamrzavanje privatnih tekućih računa. Broj onih kojima su računi zamrznuti i kojima je zabranjeno putovanje van zemlje je mnogo veći od broja uhapšenih, kazali su izvori iz Rijada za MEE.

Među onima kojima je zabranjeno putovanje van Saudijske Arabije nalazi se i šejh dr. Aid el -Karni, čiji zet Aud el-Karni se već dva mjeseca nalazi u zatvoru.

Čistka članova kraljevske porodice je bez presedana u modernoj historiji Kraljevine. Porodično jedinstvo, koje je garantovalo stabilnost države od njenog osnivanja, je poljuljano.

Posljednji događaj ove veličine bio 1964. godine, odnosno rušenje kralja Sauda od njegovog brata princa Fejsala.  U jednom trenutku, princ Fejsal je naredio Nacionalnoj gardi da opkoli kraljevu palatu, ali sam kralj nikada nije osramoćen.

Njegov odlazak je bio dostojanstven i svi visoki zvaničnici, uključujući i Fejsala, mahali su mu u znak pozdrava na aerodromu.

Muhammed bin Selman je obećao prije nego što je postao prijestolonasljednik da niko neće preživjeti u slučaju korupcije bez obzira o kome se radi, čak i ako je princ ili ministar.

Međutim, danas su sinovi sva četiri ključna muškarca porodice Alu Saud, koja su predstavljala jezgro porodice u posljednje četiri decenije, na meti. Oni su sinovi kralja Fahda bin Abdulaziza, kralja Abdullaha, princa Sultana i princa Najifa.

Ovo predstavlja napad bez presedana na položaj i bogatstvo stubova porodice Alu Saud, uključujući i tri naijstaknutije ličnosti vladajućeg klana es-Sudejiri ili Sudejrinih sedam- snažnog saveza sedam sinova kralja Abdulaziza nazvanih po njihovoj majci Hassi bint Ahmed es-Sudejiri.

Kralj Selman je jedan od sedmorice es-Sudejiri braće, klana koji dominira Kraljevinom zadnjih 40 godina. Drugi preživjeli es-Sudejri je Ahmed bin Abdulaziz, koji se nalazi po strani.

Javno poniženje

U kulturi beduinam, napad na rođake se ne zaboravlja niti oprašta. Njihovo javno poniženje, kao i zamrzavanje njihove imovine, se smatra udarcem na njihovu čast, a preživjeli članovi porodice su dužni da se osvete, piše MEE.

Napad prijestolonasljednika na vodeće privrednike zemlje je jednako rizičan.

Jedan od onih koji su uhapšeni prošle subote je i Bekr bin Ladin, vlasnik jedne od najvećih građevinskih kompanija Kraljevine. On upravlja već decenijama najvećim građevinskim poduhvatima preko niza podugovarača koje direktno isplaćuje.

Bin Ladin je dovoljno bogat da apsorbuje troškove, prije nego što bi se okrenuo ‘podmićivanju’ zvaničnika u vladi da bude isplaćen za prvobitni posao i ugovor koji su se dogovorili.

Jednom kada uklonite čovjeka ili kompaniju sa vrha podugovarača, niko dalje u lancu neće biti isplaćen, stoga se rizikuje da cijela građevinska industrija bude poljuljana. Isto se dogodilo sa Saudi Ogerom, kompanijom u vlasništvu Sa’da Hairija, bivšeg premijera Libana, koja je 31. jula proglasila bankrot.

Pojedini od ministara koje je Bin Selman imenovao su također uhapšeni u čistki.

 

IslamBosna.ba