IslamBosna.ba- Ekstemistički desničarski jevrejski rabin izdao je halaku, jevrejsko vjersko pravilo zasnovano na Tori, kojima podstiče Jevreje da se mole unutar kompleksa Mesdžidul Akse. Rabin Dov Lior je jedan od najutjecajnih i tvrdokornijih rabina u Izraelu. On je bio glavni rabin ilegalnog izraelskog naselja Kirjat Arba na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali u blizini El-Halila.

Slijedeći pravilo Liora, još jedan ekstremist, rabin Jacob Heydimman, izveo je Purim molitvu unutar kompleksa i to pod policijskom zaštitom. Džamijski stražari su uklonjeni od strane izraelske policije. Najnovija objava je ohrabrila jevrejske ekstremističke grupe koje su povećale pozive za ulazak silom u Mesdžidul Aksu i održavanje njihovih molitvi unutar džamije.

Advokat Aviad Visoli, koji zastupa jevrejskog ekstremistu Yehudu Glicka, rođenog u SAD-u,  kojem je zabranjen ulazak od strane policije u kompleks Mesdžidul Akse, tvrdi da svaki Jevrej ima pravo da se moli u Hramu na Gori (kompleksu Mesdžidul Akse).

„Molitva tamo se više ne smatra povredom zakona nakon što je izraelski Vrhovni sud naredio da se Glicku isplati nadoknada od pola miliona šekela  što mu je zabranjeno da se moli unutar Hrama na Gori“, kazao je Visoli. „Policija mora djelovati kako bi dozvolila Jevrejima da se slobodno mole u Hramu na Gori“.

Po toj osovi on je dodao da je Lior izdao svoju najnoviju halaku.

Ranije je ovaj isti rabin izdao halaku po kojoj je dozvoljeno ubijanje palestinskih nevinih civila kao i uništenje Gazze.

IslamBosna.ba