bugari_cazin1Pred nekoliko stotina prisutnih u nedjelju, 18. januara, gostovao je jedan od najpopularnijih alima koji su uvijek dobro došli u Krajinu. To je hafiz Sulejman Bugari. Velikom broju ljudi koji su stajali (slike sve govore) nije bilo teško ostati na nogama puna tri sata koliko je trajao program.
Ova tribina koju su organizirali medžlis IZ Cazin i Općina Cazin je nosila naziv „Osvježi dušu“. U ime organizatora prisutne su poselamili i dobrodošlicu zaželili Said ef. Mujakić, glavni imam i gosp. Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin.

Nakon što je hafiz Fuad Seferagić počastio prisutne prelijepim učenjem Kur’ana, program je počeo. Inicijator, moderator i voditelj programa je bila vrijedna Adisa Muhamedagić, novinar RTV Cazin, koja je svojim pitanjima učinila ovo druženje još ljepšim. Druženje je osmišljeno tako da ta tribina bude poput nekog intervjua, gdje su na kraju i prisutni mogli postaviti pitanje direktno ili putem papirića.
bugari_cazin3

Kao i uvijek, hafiz Bugari je oduševio svojim jednostavnim pristupom, aktuelnosti onoga što govori, te riječima punim ljepote i blagosti je, bez sumnje, ušao u srca njegove publike.
„Postoji razlika između svijesti i savjesti. Primjer ovoga jeste zec. Kada mu ponudimo običnu travu on to odbija, a kada mu ponudimo kupus on to prihvata. Znači, on je svestan. A čiji je kupus, je li ga pošteno ili nepošteno preuzeo to zeca ne zanima. To jest, zec ima svijest, ali ne i savjest.“ – rekao je hafiz Bugari.

Na konstataciju da ženska populacija često citira upravo njega i to je, najvjerovatnije, zbog toga što on se ne obraća samo muškarcima, niti samo govori u muškom rodu, niti uvijek daje pravo muškarcima nad ženama, hafiz Bugari je odgovorio: „Ja volim neriješen rezultat. Niti volim pričati samo muškarcima i njih samo savjetovati, tako isto ne volim govoriti samo o pravima žena. Muškarac, po svojoj prirodi voli osamljivanje, a žena razgovor. Razlog tome jeste kada je Allah, dž.š., stvorio Adema nije nikoga bilo na dunjaluku osim njega (bio je sam) i stvorio ga je od zemlje. Kada je stvorio ženu, tu je bilo Adem, njen jaran, sa kojim je odmah počela komunicirati. I stvorena je od Ademovog rebra. To znači, sreća u bračnom komunikaciji je da muškarac zna da žena želi da razgovara o problemu što više, a žena treba da zna da muškarac odmah traga za rješenjem.“ Naravno, svaku njegovu riječ je pratila reakcija publike; klimanje glavom i blagi smiješak.

bugari_cazin4

Mladi Elvis Bilal Ćejvanović i hafiz Fuad Seferagić su proučili nekoliko ilahija koje govore o ljubavi prema Allahu, dž.š., islamu, Muhammedu, a.s.

Uz veliki broj profesora Cazinske medrese u publici su se mogle primijetiti istaknute ličnosti, kako iz Cazina, tako i sa cijelog USK-a.

Nakon tri sata druženja, u lijepoj i prijatnoj atmosferi, okončano je još jedno nezaboravno druženje u Cazinu sa hafizom Sulejmanom Bugarijem. Sve pohvale idu na račun organizatora, uz jedan prijedlog za iduće druženje bude u dosta širem i prostranijem prostoru.

N. Horozović

bugari_cazin2

bugari_cazin

Leave a Reply

*

captcha *