IslamBosna.ba– Oko 100 palestinskih nastavnika otputovalo je iz siromašnog Pojasa Gazze kako bi dobilo svoje zaposlenje u obrazovnom sektoru Katara.

Predsjednik katarske Komisije za obnovu Gazze ambasador Muhammed el-Imadi je ranije objavio da će 107 kandidata za posao u Kataru napustiti Pojas Gazze u ranim jutarnjim satima u utorak.
Dva autobusa sa banerima na kojima je izražena zahvalnost Kataru i njegovom emiru krenula u utorak popodne iz Gazze prema graničnom prijelazu sa Izraelom.
Početkom mjeseca juna dogovoreno je da Katar obezbijedi 20.000 radnih dozvola Palestincima iz Gazze i Zapadne obale.
Palestinci će raditi u školama, koledžima i fakultetima olakšavajući time veliki pritisak koji postoji u obrazovnom sektoru Katara.
Uprkos tome što Katar nema najbolju međunarodnu reputaciju kada su u pitanju strani radnici, palestinsko ministarstvo rada se dogovorilo sa katarskim ministarstvom da naprave zajedničku bazu podataka sa biografijama koje podnose palestinski kandidati
Katar je nedavno pokrenuo niz inicijativa u Pojasu Gazze koje se odnose na izgradnju bolnica, popravku cesti kao i izgradnju stambenih objekata za 1.000 porodica.
Prema podacima Svjetske banke, Pojas Gazze ima najveću stopu nezaposlenosti na svijetu sa 43 posto nezaposlenih.

IslamBosna.ba