IslamBosna.ba– Princ Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) prebjegao je u Katar nakon raskola sa prijestolonasljednikom Abu Dabija, Muhammed bin Zajedom, navodi Telegraph.

Šejh Rašid bin Hamed eš-Šerki, sin emira Fudžejre, jednog od sedam emirata koji čine UAE, dobio je azil preko ambasade Katara u Londonu. Eš-Šarki je došao 19. maja u ambasadu Katara u Londonu, dok je navodno 23. maja privatnim avionom otputovao za Katar.

Eš-Šerki je bio predsjednik Odbora za kulturu i medije Fudžeire i očekivalo se da bude imenovan za prijestolonasljednika istočnog emirata međutim interni raskol između Eš-Šerkija i Bin Zajeda je nastao kada je Eš-Šerkijev mlađi brat predložen kao prijestolonasljednik.

Njegov prebjeg u Katar može produbiti krizu u Zaljevu koja je počela prije više od godinu dana kada su UAE, Saudijska Arabija, Bahrei i Egipat optužili Katar da podržava terorizam i da je blizak Iranu. Vlada Katara kategorički je porekla ove tvrdnje te je izdržala zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu navedenih zemalja.

Eš-Šerki je važan izvor jer je prisustovao sastancima Vrhovnog vijeća UAE i mogao bi se koristiti kao obavještajno sredstvo, navodi Telegraph. Katar je navodno ponudio Eš-Šerkiju 6,7 miliona dolara u kešu, sigurno utočište u palati u Dohi kao i diplomatsku ulogu u posredovanju u Zaljevskoj krizi nakon što su saznali da se više od mjesec dana nalazi u hotelu u Londonu.

IslamBosna.ba