IslamBosna.ba– Sin heroj je nosio majku sa invaliditetom silazeći niz stepenice sa 24 sprata tokom požara u Grenfell tornju, dok se njegov otac je još uvijek vodi kao nestao.
Šekib Neda (24) nosio je na leđima svoju majku sa invaliditetom Floru (55) kroz dim sa 24 sprata sve do prizemlja Grenfell tornja u Londonu.
Šekib, čiji roditelji su iz Afganistana, nedavno je diplomirao mašinstvo na Kingston univerzitetu.
Njegova majka koja boluje od hroničnih bolesti mišića onesvijestila se od dima koji je ušao u njihov stan.
Šekibov amidža, Arif, je izjavio za The Sun: “Šekib je morao brzo da je iznese iz stana. Uzeo je njezine ruke, obmotao ih oko svoga vrata i nosio je na leđima niz 24 sprata”.
Flora je i dalje u komi u bolnici kao i Šekib. Prijatelji kažu da je svjestan i da se osjeća bolje.
Njegov otac, Muhammed Sabir Neda, koji je ostao na spratu i dalje se vodi kao nestao.
Sa ovim pedesetsedmogodišnjim muškarcem zadnji kontakt je ostvaren u 2:20 ujutro kada je uputio očajnički poziv rođaku da mu kaže da Grenfell toranj gori i da ‘nema pomoći’.

Fehim Muzhari (62), čiji sin je Šekibov prijatelj, je kazao za The Sun. “On je heroj. U haosu, vrištanju i buki, on je uzeo svoju majku i nosio je od samog vrha zgrade do prizemlja. Munjevito je silazio niz stepenice noseći majku cijelim putem. Ne znam kako je to uspio. Mora da je nekako prikupio svu snagu. Uz sav taj dim i plamen to je stvarno nevjerovatno”.
Njegov rođak je izjavio za tabloid: “Šekib je pun ljubavi i brižan, snažan mladić koji voli svoju porodicu više od svega. On je uradio ono što svaki sin treba i izveo je svoju majku na sigurno. Ne znamo gdje je Sabir, nadamo se da je živ”.

IslamBosna.ba