IslamBosna.ba– Premijer Jemena, Haled Bahah se vratio iz Saudijske Arabije u Aden u subotu, nakon što su provladine snage izbacile pobunjenike Huse iz grada, navodi izvor sa aerodroma u Adenu.
Bahah koji je i potpredsjednik međunarodno priznate vlade, pobjegao je egzil sa predsjednikom Abdurebbih Mensur Hadijem i ostatkom vlade kada su pobunjenici ušli u Aden, njihovo posljednje utočište, ranije ove godine.

Izvor sa aerodroma navodi da je Bahah stigao u saudijskom vojnom avionu i najviši je dužnosnik koji se vratio u opustošeni grad nakon što je vlada objavila objavila njegovo oslobađanje sredinom jula.
Siromašni Jemen već mjesecima potresaju borbe između Husi pobunjenika i snaga odanih Hadiju, koji su dobili zračnu potporu koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.
Na hiljade osoba je ubijeno a milionima je potreba pomoć.
U ponedjeljak je koalicija objavila humanitarno primirje koje je već sljedećeg dana prekinuto.

Sredinom jula ministri unutrašnjih poslova i saobraćaja su obišli Aden u kratkoj posjeti kako bi procijenili štetu od borbi.

Oni su također nastojali pronaći način otvaranja aerodroma i pomorskih luka kako bi se dopremila humanitarna pomoć za stanovništvo.
Pobunjenici i njihovi saveznici i dalje drže glavni grad Sanu kao i veliki dio zemlje.

IslamBosna.ba