IslamBosna.ba- Saudijski psiholog koji se često pojavljuje u televizijskim emisijama dijeleći savjete kazao je da porodica palestinskog dječaka Muhammeda ed-Durra’, kojeg su ubili izraelski vojnici, ne zaslužuje saosjećanje.

Video snimak na kome se dječak grčevito drži za oca prije nego što ga je izraelski metak srušio u očevo krilo, obišao je cio svijet i izazvao ogorčenje javnosti. Snimak, kojeg su napravili novinari francuske televizije tokom Druge intifade, pored toga što je izazvao globalnu ljutnju doveo je do toga da su mnogi iz regije i svijeta donirali novac njegovoj porodici nakon što je umro u očevom naručju.

Ali, dr. Tarik el-Habib, koji se pojavi na kuvajtskoj televiziji ATV, kaže da donacije koje su prikupljene nezaslužene, sugerirajući da je porodici zapravo potrebno manje novca nakon smrti djeteta jer imaju jedna usta manje da nahrane.

“Kada je Muhammed ed-Durra umro moja reakcija je bila drugačija… nisam bio emotivan već sam reagovao logično i uvidio sam da oni ne zaslužuju sve te donacije jer je bilo drugih siromašnih porodica koje su bile u većoj potrebi.

Kada dijete umre, troškovi porodice se zapravo smanjuju…pa zašto onda slati sve te donacije porodici Durra kada ima drugih siromašnih porodica sa više članova koje više zaslužuju tu sadaku?”

Za ovog saudijskog psihologa koji inače govori o psihologiji s aspekta islama se veže nekoliko kontraverzi. Nakon masakra na Novom Zelandu kazao je da je ‘napadač’ bio ‘mentalno poremećen’ i pozvao je muslimane da ne žure sa osudama.

Godine 2017., pojavio se na naslovnicama nakon što je sugerisao da muškarci trebaju ‘koristiti’ žene samo radi svog zadovoljstva.

IslamBosna.ba