Posljednji podaci, dobijeni sa satelita, daju im pravo da govore da se u toku posljednjih 20 godina nivo okeana povećavao u prosjeku za 3,2 milimetra godišnje – 60 posto brže od očekivanja stručnjaka u UN.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji UN-a posvećenoj borbi protiv promjene klime. Ona se održava u Dohi do 7. decembra. Nivo okeana se povećao za 11 milimetara tokom posljednjih 20 godina, zbog ubrzanog topljenja polarnog leda – svjedoče podaci nekoliko istraživanja, koji su objavljeni u listu Nauka.

U pripremi rezultata učestvovalo je više od 20 naučnih, polarnih ekspedicija, koje su procijenile stanje lednika na Grenlandu i Antarktiku. Korištenjem različitih metoda procijenjeno je da su lednici doprinijeli porastu nivoa okeana za posljednjih 20 godina sa 7,3 milimetara na 14,9 milimetara. Naučnici upozoravaju da krajem ovoga vijeka temperatura u cijelom svijetu može da poraste za četiri stepena Celzijusova, ukoliko se ne donesu nove mjere za zaustavljanje klimatskih promjena. Svijet se može suočiti sa porastom nivoa mora, nestašicom hrane i ekstremnim promjenama vremena.

Porast temperature za tri stepena vjerovatno će se dogoditi čak i ukoliko sve države svijeta ispune obaveze i smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

(oslobodjenjeba)

Leave a Reply

*

captcha *