IslamBosna.ba– Izvori iz porodice saudijskog milijardera princa El-Velida bin Telala izjavili su u subotu da je pušten na slobodu nakon dva mjeseca zatočeništva, prenosi Reuters.

Puštanje na slobodu je došlo nekoliko sati nakon što je objavljen eksluzivni intervju Reutersa iz hotela Ritz-Carlton, u kojem je princ naveo da očekuje da će biti oslobođen od bilo kakve nepravde te da će biti pušten na slobodu u roku od nekoliko dana.

Izvori iz porodice su kazali da je princ El-Velid oslobođen u subotu.

“On je stigao kući”, kazao je član porodice za Reuters.

Saudijski zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar, a uslovi njegovog oslobađanja još uvijek su nepoznati.

Princ El-Velid je zatvoren početkom novembra u hotel Ritz-Carlton u sklopu kampanje borbe protiv korupcije koju je pokrenuo prijestolonasljednik Muhammed bin Selman.

Vlasti su, naime, pretvorile hotelske sobe u Ritz-Carltonu u privremene ćelije za saudijske milonere i milijardere. Učinjeno je to kako ih se, uprkos tome toga što su uhapšeni pod optužbama da su kriminalci i lopovi koji su izvršili cijeli niz teških kaznenih djela, poput utaje poreza i raznoraznih prevara, ipak ne bi previše ponizilo. Te da bi im se omogućio smještaj primjeren njihovim financijskim mogućnostima i materijalnom statusu.

Princ El-Velid je osnivač, generalni direktor i većinski vlasnik (95 % udjela) Kingdom Holding Company koja ima udjele u Twitteru i mnogim drugim kompanijama. Bin Telal  ima i većinski udio u kompaniji 20th Century Fox.  Među ostalim, 95-postotni je vlasnik luksuznog hotelskog lanca Four Seasons, posjeduje 47 posto dionica saudijske avio kompanije Flynas, 34 posto dionica Banque Saudi-Fransi, 16,2 posto dionica svjetskog hotelskog lanca Accor,  4,8 posto francuskog Euro Disneya, …

U intervju za Reuters kazao je da očekuje da će preuzeti potpunu kontrolu nad Kingdom Holding bez potrebe da se odrekne imovine u ime vlade.

IslamBosna.ba