U Srbiji je na sceni poricanje genocida i riječ je o državnoj strategiji, ocijenili su učesnici tribine "Zaboravljeni genocid", koja je sinoć (15.12.) održana u Novom Sadu. Ćutanje i kolektivna amnezija dio su te strategije.
Sociološkinja Janja Beč Nojman kazala je da je poricanje posljednja faza genocida: "Bez državne strukture, institucije, veza…, nije moguće da se desi genocid. Zatim, poricanje genocida je posljednja faza i ono ima državnu strategiju."

Prema njenim rečima, Srbija je "cementirana ćutanjem" o ratnim zločinima iz devedesetih, zbog čega je, ocijenila je Janja Beč Nojman, potencijal za nasilje ekstremno visok, posebno kod mladih ljudi.

Sociolog Mirko Đorđević rekao je da se ne slaže sa teorijom da su za počinjene zločine genocida krive isključivo političke i vojne vođe i dodao da ni dijelovi naroda koji masovno podržavaju takve zločinačke režime ne mogu da budu nevini: "Lično sam gledao kako narod masovno nosi poklone, kiti tenkove koji odlaze na Vukovar."

Kolektivna amnezija

Politikolog Pavel Domonji rekao je da se u Srbiji proizvodi kolektivna amnezija: "Ovdje je riječ o političkoj proizvodnji amnezije. Dakle, o kolektivnom, sistematskom naporu da se neke stvari koje su po našu naciju neprijatne potisnu, marginalizuju ili da se zaborave."

Janja Beč Nojman je još podsjetila da je presuda generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću pred Haškim tribunalom prva presuda za genocid koju je ikada u istoriji donijelo međunarodno krivično pravo na tlu Evrope.

Izvor: DW

Leave a Reply

*

captcha *