IslamBosna.ba– Talas ljutnje veći od onog koji se pojavio tokom Arapskog proljeća će pogoditi ‘vrlo brzo’ regiju ukoliko se ne zaustave prijestolonasljednici Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), upozorio je istaknuti politički disident iz UAE.

Govoreći za turski Jeni Šafak, generalni sekretar Umma’ stranke iz UAE, Hassan ed- Dikki je upozorio da će regija platiti žestoku cijenu ‘vrlo brzo’ ukoliko se prijestolonasljednik UAE, Muhammed bin Zajed, ne zaustavi.

Mezrui je Bin Zajedu isto što je Kahtani za Bin Selmana

“Prijestolonasljednik UAE, Muhammed bin Zajed se nalazi u centru svih aktivnosti usmjerenih protiv Turske između ostalog poput pokušaja vojnog udara od 15. jula, obaranja ruskog borbenog aviona, Stranke demokratske unije (PYD) i Fetulahove terorističke organizacije (FETO). Zajedov zamjenik, Hamid el-Mezrui i glavni ubica Muhammed Dahlan su bili posebno zaduženi za ubistvo Hašugdžija. Mezrui je za Zajeda ono što je Kahtani za saudijskog prijestolonasljednik Muhammeda bin Selmana (MbS)”.

Dahlan i Mezrui su četiri mjeseca planirali ubistvo Hašugdžija, nastavio je ed-Dikki.

Hašugdži, saudijski novinar koji je radio za Washington Post, je ubijen i raskomadan ubrzo nakon što je ušao u saudijski konzulat.

Nakon nekoliko sedmica negiranja da je ubijen u konzulatu te da je izašao iz  zgrade, saudijska administracija je kasnije priznala da je ubijen unutar konzulata, optužujući za njegovu smrt nekoliko saudijskih operativaca.

Tužiteljstvo u Istanbulu je zaključilo da postoji ‘jaka sumnja’, da je Saud el-Kahtani, pomoćnik saudijskog de facto vladara, jedan od osoba koje su planirale Hašugdžijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, naveli su zvaničnici.

“U narednim danima često ćemo čuti Mezruijevo ime. Obrazovan je u Libanu i završio je obuku u es-Sveijfat kampu, bliskom Mossadu, odakle je kasnije došao u UAE gdje je bio zadužen za opću sigurnost. Preuzeo je vodeću ulogu u izvođenju tajnih operacija povezanih sa Palestinom, Sirijom i Irakom”.

“Merzui je toliko obmanut da čak tvrdi da su izraelski napadi na Gazzu ‘kampanje čišćenja Hamasa’, gdje govori ljudima da se ne boje. On je ona osoba koja bi rekla ‘izraelski gradovi gore, molim Allaha da zaštiti narod Izraela'”, kazao je ed-Dikki.

Saudijska Arabija je jezgro osovine zla

“Muhammed bin Selman pretvara Kraljevinu u ‘novo svjetsko središte zla’. Cilj mu je transformisati društvo svojim projektom NEOM. Ovi koraci će izazvati društvene preokrete i dovesti do podjele Kraljevine. Dva princa su izdajice svoga naroda, uprkos što njihove zemlje imaju različite dinamike, oni služe kao zupčanici istog projekta. UAE ima 1 stanovnika, a ostalih 8 miliona su iseljenici. Situacija u Saudiji je drugačija, i plan koji se sprovodi u UAE će dovesti do čak veće katastrofe u Saudijskoj Arabiji. Muhammed bin Selman i Muhammed bin Zajed zapravo mrze jedan drugog, oni prikazuju jedinstvo samo u onoj mjeri koliko to zahtijeva njihova zajednička misija. Zajed je čovjek koji je rob droga i poroka, a njegove veze s Izraelom datiraju još iz ranih 2000.-tih,  što ga čini seniorom naspram Bin Selmana”.

“Veliko proljeće’ se brzo približava

Egipat, Saudijska Arabija i UAE sada vode projekat kojibsu pokušale Sjedinjene Države u Iraku sa zloglasnim zatvorom Ebu Grajb, gdje su ‘proizvodili teror’ i ‘pretvarali pojedince u teroriste’, navodi ed-Dikki.

“Pokušavaju kreirati strukturu sličnu IDIŠ-u. Arapski svijet se već stoljeće nalazi pod političkom, ekonomskom i kulturnom okupacijom. Gušena ljutnja koja je eksplodirala 2011. i kojom je pogrešno rukovođeno nije postigla svoj cilj. Sada dolazi još veći talas i zemlje poput Egipta, Saudijske Arabije, UAE, Alžira, Maroka, Tunisa i Libije će doživjeti eksploziju ljutnje. Očekujem da će regiju pogoditi talas neposlušnosti puno veći od Arapskog proljeća 2011.To će biti događaj stoljeća za arapski svijet i utjecati će na cijeli svijet”, zaključio je el-Dikki.

IslamBosna.ba