Sarah Palin izjavila je u svom prvom intervjuu nakon izbora za republikansku kandidatkinja za američku potpredsjednicu da bi bila spremna poslati američke vojnike u rat protiv Rusije ako bi trebalo zaštititi Gruziju ili Ukrajinu.

Nastupajući znatno ratobornije od sadašnje republikanske administracije, Palin je na pitanje bi li Sjedinjene Države, kao članica NATO-a, trebale ući u rat s Rusijom ako bi bile napadnute Gruzija ili Ukrajina, odgovorila: – Vjerojatno. Tako to funkcionira kad je neka zemlja saveznik NATO-a – ako je napadnuta, od vas se očekuje da pošaljete pomoć. Moramo spriječiti da neka velika sila napadne slabije demokratske države.

Unatoč snažnom protivljenju Moskve, Palin se zauzela za ubrzavanje primitka Gruzije i Ukrajine u NATO. – Amerika ne smije dopustiti da Moskva kontrolira opskrbu vitalnim energentima. Moramo paziti na Rusiji, jer je neprihvatljivo da oni, ničim izazvani, napadaju slabije demokratske zemlje – rekla je Palin.

Republikanska kandidatkinja, često kritizirana za neiskustvo u vanjskoj politici, priznala je u intervjuu da je tek lani prvi put putovala izvan Sjeverne Amerike. Više puta je ponovila da ne bi oklijevala upotrijebiti sva raspoloživa sredstva u slučaju međunarodnih kriza, kao ni oružanu borbu protiv islamističkog ekstremizma. Zauzela se za vojnu intervenciju protiv islamističkih ekstremista u Pakistanu, čak ako bi se tome protivila vlada u Islamabadu.

Sarah Palin je izjavila i kako bi bila spremna preuzeti predsjedništvo u slučaju da John McCain to ne bude više mogao raditi.

Jutarnji list
 

Leave a Reply

*

captcha *