IslamBosna.ba- Palestinsko Ministarstvo poljoprivrede u Pojasu Gazze objavilo je jučer da prestaje sa uvozom izraelskog voća kao odgovor na zatvaranje komercijalnog graničnog prijelaza Kerim Ebu Salim između Izraela i opkoljenog Pojasa Gazze.
Tahsin es-Sakka, direktor marketinga Ministarstva poljoprivrede, je kazao da će zatvaranje prijelaza i zabrana izvoza povrća ima ekonomski utjecaj na poljoprivrednike Gazze, koji već ionako trpe štetu zbog opsade i izraelske upotrebe herbicida duž granice koja nanosi štetu njihovim usjevima.

On je dodao da će odluka Ministarstva o zabrani uvoza voća iz Izraela negativno utjecati na izraelske poljoprivrednike i nanijeti im također ekonomske gubitke.

Prije nedavne izraelske odluke da spriječi izvoz povrća iz Gazze, Pojas Gazze je uvozio dnevno oko 20 kamiona po 200 tona voća iz Izraela , dok je dnevno izvozio samo 200 tona povrća.
Zatvaranje uključuje zabranu ulaska svih komercijalnih dobara osim humanitarne pomoći. Također je spriječen izvoz palestinskog povrća iz Gazze na Zapadnu obalu, Jordan i Izrael.
Es-Sakka je procijenio kako će poljoprivrednici iz Gazze izgubiti oko 100 hiljada dolara dnevno zbog zatvaranja granice.

IslamBosna.ba