IslamBosna.ba- Vifak ul-Medaris, pakistanska medresa, oborila je svjetski rekord uspjevši da proizvede više od milion hafiza Kur’ana širom svijeta za tri decenije postojanja.

Generalni sekretar Vifak-ul-Medarisa, kura hafiz Džalandhari kaže: “Samo u 2019. godini više od 78 hiljada učenika je postalo hafizom Kur’ana, a među njima je 14 hiljada učenica”.

On je dalje dodao da djeca od četiri do sedam godina se upisuju u njihove medrese i završavaju hifz Časnog Kur’ana za samo dvije godine.

U ovoj pakistanskoj medresi, pored učenja napamet Kur’ana, djeca također stječu i osnovno obrazovanje koje uključuje engleski, urdu, matematiku, fiziku, hemiju, itd.

U medresi djeca dobijaju besplatno obrazovanje i smještaj.  “Počinjemo sa časovima u 6 sati ujutro”, kazao je on. “Nakon toga djeca doručkuju i časovi se nastavljaju do 10 sati uvečer”.  Djeca imaju pauze za namaz i igru.

Kura hafiz Džalandhari je također uporedio brojke hafiza Kur’ana u Pakistanu sa brojkama hafiza Kur’ana u Saudijskoj Arabiji, i kaže da Saudijska Arabija svake godine proizvede samo 5 hiljada hafiza Kur’ana.

“Imajući u vidu da arapski jezik nije maternji jezik Pakistana, više djece iz Pakistana nauči Kur’an napamet u poređenju sa Saudijskom Arabijom”, kazao je on.

Također, on je kazao da je vlada Saudijske Arabije pohvalila trud ove medrese te im dodijelila nagradu.

IslamBosna.ba