IslamBosna.ba- Bivši zamjenik premijera Katara otkrio je detalje kako su Ujedinjeni Arapski Emirati finansirali  plaćenike iz američke privatne bezbjedonosne kompanije, poznatije pod starim nazivom “Blackwater” da napadnu njegovu zemlju. Abdullah bin Hamas el-Attije je napomenuo da plan još uvijek nije dobio ‘zeleno svijetlo’ iz Washingtona.

El-Attije je kazao za španski list ABC da na hiljade plaćenika Blackwatera, sada nazvanog Academi, ima treninge u UAE.

“Planovi invazije na čelu sa vlastima Emira su bili u toku prije objave ekonomske i diplomatske opsade Katara od Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Bahreina”, objasnio je on.

Prema španskom listu, Bijela kuća je trebala odobriti taj plan, ali nije dobila konačno ‘zeleno svijetlo’ od  američkog predsjednika Donalda Trumpa.

UAE se nisu izjasnili još uvijek o ovoj optužbi.

Huffington Post je citirao neimenovanog zvaničnog izvora kako navodi da se strani plaćenici obučavaju u vojnoj bazi Emirata u pustinji Liva. Isti izvori također navode da je Blackwater obučio 15 hiljada drugih plaćenika, uglavnom iz Kolumbije i Južne Amerike.

Vjeruje se da je vlada Abu Dabija koristila usluge Blackwatera u svojim operacijama u Jemenu gdje su učestvovali kao dio koalicije predvođene Saudijskom Arabijom protiv pobunjenih Husa.  ABC dalje dodaje da su plaćenici Blackwattera pretrpjeli nekoliko vojnih neuspjeha u Jemenu, te su morali napustiti svoje pozicije. Međutim, navodi dalje ABC, Emirati su za njih imali drugi zadatak- da upadnu u mali, bogati emirat Katar kako bi srušili sadašnjeg emira i zamijenili ga s drugim članom kraljevske porodice koj će raditi u interesu UAE i Saudijske Arabije.

Na pitanje šta Abu Dabi ima protiv Dohe da bi pripremao vojnu akciju i nametnuo blokadu, el-Attija, kaže da razlozi blokade i dalje ostaju misterija.

Jedan od najpoznatijih analitičara za područje Bliskog istoka, Robert Fisk, ranije ovog ljeta je napisao da je jednom pitao bivšeg emira Katara, Hameda bin Halifu zašto nisu protjerali Amerikance iz zemlje, misleći na američku vojnu bazu koja se nalazi na tlu Katara,, na šta mu je emir odgovorio “Jer bi me istog trenutka napala moja braća Arapi”.

IslamBosna.ba