Istraživači sa Univerziteta u Gentu prijavljivali su se putem online aplikacija na konkurse za popunu radnih mjesta u raznim institucijama i kompanijama koristeći izmišljena beligijska i turska imena.

 

Studija koju su predvodili Stijn Baert i Bart Cockx sa Odjela za socijalnu ekonomiju Univerziteta u Gentu pokazala je da od ukupno 376 popunjenih aplikacija, broj belgijskih državljana pozvanih na intervju bio dvostruko veći u odnosu na građane turskog porijekla.

 

Istraživači su ocijenili rezultate istraživanja užasavajućim i izjavili da je diskriminacija utoliko velika da su belgijski državljani dva puta više favorizirani pri prijemu na radno mjestu, a sami poslodavci priznaju da upošljavaju Turke samo u slučaju da nije bilo dovoljno prijava belgijskih državljana.

 

Prema rezultatima koje su dobili istraživači sa Univerziteta u Gentu, potrebno je uvesti amandmane na postojeći Zakon protiv diskriminacije i uvesti redovne istrage, ali i ozbiljne sankcije ukoliko se ne ispune dogovorene kvote za upošljavanje imigranata. Osim toga, potrebno je pokrenuti javne kampanje koje će podići svijest i pojačati borbu protiv diskriminacije na tržištu rada.

 

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *