IslamBosna.ba- Zamislite stvarno siromašnog čovjeka koji živi u kolibi, okružen je beskućnicima, a noću ga možete vidjeti kako pretražuje kontejnere i kante za smeće u potrazi za hranom. Spava u svome poderanom kaputu jer mu je neko ukrao jedinu deku. Možete li ga zamisliti? Sada zamislite da mu se jednog dana na vratima pojavi advokat sa pismom. On kaže ovom siromahu da mu je preselio bogati amidža i da je u svojoj oporuci napisao da on nasljeđuje sve njegove milione.

“Odnesi ovo pismo na sud za 30 dana”, kaže advokat.

Siromah ne može vjerovati svojoj sreći i momentalno postaje najsretniji čovjek na zemlji. Međutim, on i dalje nema novca, sljedećih 30 dana će spavati u svojoj kolibi i dalje će pretraživati kontejnere tražeći hranu, a kada ga beskućnici vide kako se od uha do uha smije, pitaju ga ‘zašto si tako sretan”, on im odgovara ‘ja sam bogat’. Oni se smiju pitajući ga ‘a gdje ti je vila’, a on vadi pismo iz džepa svog kaputa i maše s njim u vazduhu govoreći im ’30 dana, to je sve”.

Vidite, garancija boljeg života od advokata i sudije je dovoljna da najsiromašnija soba postane sretnija. Nije još ni vidio novac i još uvijek živi u svojoj kolici, ali je uvijek presretan.

Braćo i sestre, a šta je s Allahovim obećanjem kada On kaže vjernicima:

إِنَّ الَّذينَ آمَنوا وَعَمِلُوا الصّالِحاتِ لَهُم جَنّاتُ النَّعيمِ

One koji budu vjerovali i dobra djela činili doista čekaju bašče uživanja,

خالِدينَ فيها ۖ وَعدَ اللَّهِ حَقًّا ۚ وَهُوَ العَزيزُ الحَكيمُ

u njima će vječno boraviti – obećanje je Allahovo istinito, a On je silan i mudar. (Lukman, 8-9.)

Zar nas Njegovo obećanje ne bi trebalo ispuniti radosti i srećom kao ovog siromaha?

Bez obzira koliko vam je težak život, samo znajte da Džennet čeka vjernika sa svim svojim užicima, radostima i zadovoljstvima. Ovo je obećanje Sudije nad svim sudijama i Kralja nad svim kraljevima.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Asim Kan

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba