"Mislim da bi nas senator McCain držao u ofanzivi protiv terorizma – znači branio nas, dok bi nas senator Obama vratio u defanzivu, a to ovu zemlju nikako ne bi učinilo sigurnom. Nedostatak znanja senatora Obame na području vanjske politike ozbiljan je problem."…

Republikanska konvencija počinje u ponedjeljak u St. Paulu u Minesoti. Baš kao što su demokrati Baracka Obamu učinili središtem svoje konvencije prošle sedmice u Denveru, to namjeravaju sljedeće sedmice učiniti i republikanci s Johnom McCainom.

Nakon svih govora i političkih napada na demokratskoj konvenciji, slavnih gostiju i puštanja balona, predsjednički će se izbori svesti na jednostavan izbor – demokrat Barack Obama ili republikanac John McCain.

Politički stručnjak Stuart Rothenberg pratio je konvenciju Demokratske stranke u Denveru i razmišljao kako će izgledati kampanja za nacionalne izbore, koja će početi punom parom nakon konvencije Republikanske stranke: "Mislim da će izbori i dalje biti zapravo o Baracku Obami. Želja za promjenom u zemlji je snažna, i ako senator Obama bude mogao uvjeriti većinu Amerikanaca da će on biti iskusan, razuman i pouzdan čelnik, mislim da će oni biti voljni okušati svoju sreću s njim. Do sada, on još nije dobio tu bitku."

Čak i u Denveru, republikanci su učinili sve što su mogli da bace sjenu sumnje na Obamino iskustvo na političkom polju, njegovu sposobnost da upravlja zemljom i njegovu spremnost da bude vrhovni vojni zapovjednik.

Bivši gradonačelnik New York Cityja Rudy Giuliani izgubio je u preliminarnim stranačkim izborima kao republikanski kandidat, ali on sada kritizira Obamu, kao jedan od glavnih kandidata-surogata Johna McCaina: "Mislim da bi nas senator McCain držao u ofanzivi protiv terorizma – znači branio nas, dok bi nas senator Obama vratio u defanzivu, a to ovu zemlju nikako ne bi učinilo sigurnom. Nedostatak znanja senatora Obame na području vanjske politike ozbiljan je problem."

Demokrati su itekako svjesni zabrinutosti zbog nedovoljnog Obaminog iskustva ne samo u vanjskoj politici nego i na polju nacionalne sigurnosti.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton podsjetio je prošle sedmice demokrate da ovogodišnji napadi republikanaca na Obamu zvuče vrlo poznato: "Mi smo prevladali u nemilosrdnoj kampanji u kojoj su republikanci tvrdili da sam ja premlad i nedovoljno iskusan da budem vrhovni zapovjednik vojnih snaga. Zvuči vam poznato? To nije postiglo željeni učinak 1992. godine jer smo tada bili na pravoj strani povijesti, i neće uspjeti 2008. godine jer je Barack Obama na pravoj strani povijesti!"

Politički stručnjak Stuart Rothenberg predviđa čitavu sedmicu napada na Obamu na republikanskoj konvenciji u St. Paulu: "McCainove pristalice vrlo su agresivne u namjeri da to promijene, da bace teret na Obamu i mislim da će i dalje morati biti agresivni. Jer bit je u tome da iako je ova utrka tijesna i John McCain bi u njoj mogao pobijediti, Barack Obama ima malu prednost."

Većina stručnjaka se slaže da će gospodarstvo biti glavno pitanje u ovogodišnjim izborima, izvještava VoA. Na tom polju trenutno prednost se daje Obami i demokratima. Nedavne ankete pokazuju Obamu i McCaina u praktički ‘mrtvoj utrci’ za Bijelu kuću, manje od 10 sedmica prije predsjedničkih izbora 4. novembra.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *