Televizijska kuća El-Dalil, koju nadzire istaknuti saudijski alim šejh Selman el-Auda, objavila je da su pripreme za najnovu televizijsku emisiju ‘Fetva na sat’ pri kraju i da će početi s emitovanjem prvog dana ramazana.

Novi TV šou trajat će 10 minuta i bit će emitovan svaki sat vremena, gdje će svaka epizoda biti emitovana uživo, i odgovarat će na pitanja dobijena putem sms poruka ili telefonskih poziva, i imat će gosta koji će odgovarati na njih na licu mjesta.

Ova emisija, kako je popularno zovu ‘fetva ekspres šou’, dodaju iz uprave TV kuće, ima za cilj da ponudi brze usluge muslimanima koji imaju potrebu za vjerskih ukazima koji se općenito povećavaju tokom ramazana.

‘U ramazanu, muslimani imaju uobičajene upite po pitanjima stvari koje kvare post, kada je je dopušteno prekinuti post, i tome slično“, izjavio je direktor odjela za naučna pitanja Abdel Rahman Qaed, u priopćenju.

Qaed je dodao da je svrha emitiranja svakih sat vremena kako bi bili sigurni da se na sve upite odgovara, bez odlaganja. Osjećamo da je naša dužnost da ponudimo jasne odgovore na pitanja koja su nekad nejasna mnogim muslimanima i to odmah” izjavio je Abdel Rahman Qaed.

Qaed je odbio da otkrije imena gostiju koji će se pojavljivati u šou, ali je naglasio da su svi dobro poznati i istaknuti alimi vrijedni povjerenja; čija imena su povezana s racionalnim tumačenjem, velikim znanjem i moći govora.

Sve veći broj programa koji nude fetve na satelitskim programima, obično poznati kao ‘satelitske fetve’, su u posljednje vrijeme izazvala mnoge kontroverze među muslimanskim alimima i pokrenula pitanja o tome ko je ovlašten za izdavanje fetvi, i koje su to podobne teme.

Obilje programa koji nude fetve, tvrde kritičari, doprinijelo je tome da pojedini muslimani traže opravdanje, potkrijepljenje u fikhu svojih postupaka i to kroz potragu što blažeg učenjaka i fetve koja će im najbolje odgovarati. Pojedini pozivaju po nekoliko programa pitajući isto pitanje sve dok ne pronađu fetvu koju manje-više traže.

Pitanja koja se rješavaju u fetva-programima su također izvor žestokih debata. Pojedini učenjaci smatraju da izdavanje fetvi po pitanjima koja uključuju odnose između muslimana i Allaha – poput namaza, posta i vjere, nisu problem, jer ona imaju određenu fleksibilnost čak i ako se alimi ne slažu.

Ipak, protivnici satelitskih fetvi uzimaju u obzir izdavanje ukaza o stvarima koji se tiču prava drugih, uključujući građanska prava, i da je to pravi problem jer alim koji izdaje fetvu nije nužno upoznat s relevantnim zakonima. Prema tome, ljudi slijedeći fetvu mogu nanijeti štetu drugima, smatrajući da su njihovi postupci u skladu s učenjem islama.

Internet stranica El-Feqh el-Islami objavila je detaljan izvještaj o izdatim satelitskim fetvama u prvom kvartalu tekuće godine, naglašavajući porast ovog fenomena.

Prema izvještaju, programi 11 saudijskih i arapskih kanala u 244 epizode primili su više od 5.000 pitanja iz 17 različitih zemalja, gdje ubjedljivo prednjače Saudijska Arabija, Egipat, Katar, Libija i Maroko. Muslimani iz evropskih zemalja, stoji u izvještaju, su također zvali sa svojim vjerskim pitanjima. Najviše poziva bilo je iz Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Belgije i Francuske.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *