IslamBosna.ba-  Saudijska Arabija nastoji promijeniti svoj imidž. Nedavno ukidanje kontroverzne zabrane ženama da voze automobile je samo jedna od nekoliko reformi koje imaju za cilj promjenu stavova prema konzervativnom Kraljevstvu, te ga predstaviti kao otvorenog prema vanjskom svijetu.

Iako su kulturne barijere za trgovinu i vjerska ograničenja malo popustile, kontrola slobode govora i otvorene debate i dalje ostaje, ističe nedavni izvještaj Bloomberga. U izvještaju je istaknuto da dok se u jednom segmentu sprovode reforme, u drugom segmentu vlada represija.

“Kraljevina je postala represivnija nego u prošlosti”, kazao je James Doresy, stručnjak za Bliski istok sa Tehnološkog univerziteta Nanyang u Singapuru. On kaže da Bin Selmanov novi program označava ‘prekid ere kralja Abdullaha, koji je često pokušavao postići koncenzus”. Za razliku od ranije, kada je postajao ograničen prostor za neslaganje i debatu ‘Selmanovi (otac i sin) ne tolerišu bilo kakve kritike’.

Saudijske frakcije su se takmičile za utjecaj na kraljevskom dvoru. Konzervaticima je dopuštaj utjecan nad socijalnom politikom i obrazovanjem, liberali su se povremeno umirivali malim koracima ka reformama. Inercija je vladala, navodi Bloomberg.

Vizija princa Muhammed predviđa ‘živopisno društvo’ sa više zaposlenih žena kao i više mogućnosti zabave. Njegov ekonomski program se zasniva na radikalnom prelasku javnog u privatni sektor, smanjenju ovisnosti od nafte. On je naveo inovatore Silikonske doline, poput osnivača Facebook Inc., kao uzore.

Proturječnost između nove ‘otvorenosti’ Kraljevine i njenog slamanja kritičara može se vidjeti u nedavnoj reformi zakona o vožnji. Dok su mnogi saudijski učenjaci prethodno iskazivali svoju punu podršku drakonskim zakonima i regresivnim stavovima prema ženama, njihova vjerska uvjerenja su se brzo uskladila sa novim programom Bin Selmana.

Čak je i Muhammed el-Arifi podržao novu reformu.

“Skromna žena će uvijek ostati skromna bez obzira da li vozi ili ne”, kazao je el-Arifi kao još samo jedan glas u horu drugih oduševljenih saudijskih alima.

 

Zaista, samo nekoliko sedmica prije ukidanja zabrane, jedan saudijski alim je kazao da žene ne mogu voziti jer imaju samo ‘četvrtinu’ mozga muškarca.

Kasnije je otpušten sa svoje dužnosti, međutim, intervencija države u njegovom slučaju možda nije bila ono što je utjecalo na širu promjenu među vjerskom elitom Kraljevstva.

Arifi i ostali su jako svjesni da je od septembra, saudijska policija uhapsila na desetine istaknutih alima koji su optuženi za ‘propagiranje ekstremizma’. Međutim, protiv njih još ne postoji zvanična optužnica, a svakodnevno stižu izvještaji o novim hapšenjima.

Među uhapšenim se nalazi i istaknuti alim dr. Selman el-Auda, koji samo na Twitteru ima preko 14 miliona pratilaca.

Vizija 2030. je putokaz našeg razvoja i naših ekonomskih ciljeva, kazao je Bin Selman o svom planu reforme Kraljevine.  Saudijke će uskoro moći voziti automobile, pjevačice su se vratile na televizijske ekrane, a u toku su i planovi za izgradnju saudijskog ‘grada zabave’.

Ali, u sprovođenju ovakvih promjena, mladi princ se oslanjao na pooštravanje autoriteta. Ovo je dozvolilo Bin Selmanu da zaobiđe tradicionalno oslanjanje  na koncenzus među kraljevskom porodicom, vjerskom elitom i liberalima u upravljanju Kraljevinom.

“Potrebna vam je jako čvrsta ruka da biste sve ovo vidjeli bez izazivanja haosa”, kazao je Ali Šihabi, izvršni direktor Fondacije Arabija iz Washingtona, za Blumberg.

“Zemlja prolazi kroz smjenu generacija u nasljeđivanju, vlada preduzima herkulovski napor da restruktuira zemlju zbog niskih cijena nafte, i nalazi se pod napadom šija i sunitskih džihadista i Irana”.

Bin Selman svoje uspeće fokusirao na sticanje moći oko svog bliskog kruga, kao i u slamanju i udaljavanju onih koji mu stoje na putu.

Bivši prijestolonasljednik Muhammed bin Najif je saznao za ovo onda kada je stavljen u kućni pritvor nakon što je smijenjen sa dužnosti prijestolonasljednika.

Traženje koncenzusa, dodaje Šihabi, ne bi urodilo plodom je ‘politički spektar između konzervativaca i liberala je toliko veliki da ih je nemoguće pomiriti”.

Bin Selmanov kontradiktorni program liberalizacije je propraćen medijskom kampanjom dizajniranom da proda novi program kako svijetu, tako i svim saudijskim političkim nijansama.

Saudijska Arabija je pokrenula pravu medijsku mašineriju upošljavaući kompanije za odnose sa javnošću, a u novom uredu za  medije u Rijadu zaposleni su mladi i tehnički obučeni ljudi sa odličnim poznavanjem engleskog jezika, dok je u ambasadi u Washingtonu zaposlena žena obrazovana u SAD-u.

Međutim, prošle sedmice 22 osobe, uključujući i državljanina Katara, su uhapšene zbog ‘podsticanja javnog mnijenja’ na društvenim mrežama.

“Saudijska Arabija nikada nije bila otvoreno društvo, ali nikada nije bilo kraljevstvo straha”, kazao je Džemal Hašugdži, novinar i bivši vladin savjetnik, za Bloomberg. Prema njemu, hapšenja su ‘dio sužavanja prostora slobode govora’.

Zabrinjavajuće je da država koristi društvene mreže u lovu za navodnim saboterima i izdajnicima. U avgustu, kraljevski savjetnik Saud el-Kahtani je na Twitteru pokrenuo haštag ‘crna lista’ gdje je pozvao građane da imenuju i osramote navodne pristalice Katara.

El-Kahtani je napisao u to vrijeme da će svaki do njih biti izveden na sud, kao i svaki ‘plaćenik’ koji bude na crnoj listi.

Među onima koji su nedavno postali meta lova je i popularni komičar i satiričar na YouTube kanalu, kao i aktivistica za prava žena.

Hasugdži je također napadan online i proglašen izdajicom i ‘plaćenikom’.

“Mediji i elektronska vojska se potiču da ganjaju ove ljude”, kazao je on. “To je veoma orvelovski”.

IslamBosna.ba