IslamBosna.ba- Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Tevekkul Kerman pozvala je na okončanje vojne okupacije Jemena od koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u ekskluzivnom intervjuu za Reuters.

“Saudijsko-emiratska okupacija je izdala narod Jemena i prodala ih, iskorištavajući državni udar na legitimnu vladu milicije Husa,koju podupire Iran, kako bi vježbala ružnu okupaciju i proširila utjecaj”, kazala je Tevekkul Kerman, dobitnica Nobela za mir iz Jemena.

Kerman tvrdi da je međunarodno priznati predsjednik Jemena, Abdurebbih Hadi, zajedno s drugim visokim zvaničnicima, bio u ‘kućnom pritvoru’ u glavnom gradu Saudijske Arabije, te da je bio spriječen da upravlja zemljom na terenu kako bi se sačuvao utjecaj Saudije i UAE.

Međutim, zvaničnik jemenske vlade je porekao njene tvrdnje kazavši: “Ova gospođa, nažalost, više ne misli ono što priča. Predsjednik Hadi nije u kućnom pritvoru i može putovati gdje god želi…. vlada i koalicija su u potpunoj koordinaciji”.

Koalicija je kazala da je njihova kampanja pokrenuta na zahtjev Hadija te da nastoje povratiti njegovu vladavinu i budućnost Jemena kao jedinstvene države u skladu s rezolucijama UN-a.

Ali, Kerman kaže da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), monarhija gdje se država i vladajuće porodice prepliću, nastoji da vrati unazad politički napredak u Jemenu i inostranstvu.

“Oni Arapsko proljeće smatraju svojim prvim neprijateljem i to je strateška greška u koju su upali… Pozivam ove dvije države da se pomire s Arapskim proljećem, a ne da se s njim sukobljavaju, jer budućnost je budućnost promjene, a kotač historije se ne vraća unazad”.

Kerman je bila visoki zvaničnik pokreta el-Islah, koji se smatra jemenskim ogrankom Muslimanske braće, sve dok njeno kritikovanje koalcije nije dovelo do zamrzavanja njenog članstva.

„Ko je zamrznuo koga?“, upitala je ona. „Velika većina našeg naroda se slaže sa mnom“.

Kerman je posljednjih godina živjela u Kataru, a sada se nalazi u Turskoj, dvije države koje su podržale Arapsko proljeće i samim tim izazvale bijes Rijada i Abu Dabija.

Kritičari Kerman godinama optužuju da je usvojila politike njenih domaćina, naročito nakon što je dobila tursko državljanstvo, iako tvrdi da je ona ‘slobodni građanin Jemena’.

Saudijska Arabija i UAE, zajedno s Egiptom i Bahreinom, su u junu 2017. godine prekinuli sve odnose sa Dohom, navodeći kako Doha podržava terorizam i da je suviše bliska sa Iranom, optužbe koje Doha negira-Ranije ove sedmice, mediji Saudije i Emirata su pokrenuli kampanju protiv Kerman zbog kritikovanja koalicije u Jemenu.

Kerman optužuje Saudijsku Arabiju i UAE da podupiru južne separatističke milicije, koje su se ovaj mjesec borile s vladinima snagama, kako bi potakle haos i zadržali svoje ključne teritorije.

Ta tvrdnja odražava zabrinutost mnogih stanovnika Jemena da su zemlju preuzele moćnije strane sile kako bi ojačali svoje ekonomske i strateške interese.

Koalicija tvrdi da pomaže u posredovanju u sporu, uz istovremeno zadržavanje svojih vojnih bazi na ostrvima, lukama i aerodromima širom zemlje kako bi podržali ratne napore.

Uprkos progresivnoj imploziji njene zemlje, Kerman je sigurna u ‘ubjedljivu pobjedu nad kontrarevolucijom’.

“Proljeće će pobijediti inicijativu u bilo kojoj zemlji i svaki put kada postoji zemlja zasnovana na tiraniji, korupciji, neuspjehu, nepotizmu i mitu, od (Atlantskog) okeana do Zaljeva”.

Korisnici društvenih medija su pozvali da se Kerman izvede na sud dok su je drugi optužili da je dio Muslimanske braće i da provodi turski projekat u Jemenu.

IRIN News je ranije ove sedmice objavio da provodi istragu o saudijskom korištenju američkih i britanskih kompanija za odnose sa javnošću kako bi promovirali njihov višemilionski plan humanitarne pomoći za Jemen, što smanjuje ključni uvoz u luke koje kontrolišu Husi. Saudijska Arabija nastavlja da prati svaku brodsku pošiljku za Jemen preko Crvenog mora.

IslamBosna.ba