IslamBosna.ba- Američki list New York Times objavio je pismo visokog zvaničnika i glasnogovornika pokreta Muslimanske braće Džihada el-Haddada iz zatvora Tora, koji važi za jedan od najstrožije čuvanih zatvora u Egiptu. U prokrijumčarenom tekstu, Džihad el-Haddad u naslovu kaže “Ja sam član pokreta Muslimanska braća i nisam terorista.”

U tom pismu, el-Haddad piše: “Ovo pismo pišem u samici, u tami najlošijeg i najgoreg zatvora u Egiptu. Ovdje sam uhapšen više od tri godine i bio sam prinuđen da napišem ovo pismo jer se sada u Americi raspravlja o pokretu Muslimanska braća.” On je u pismu napisao: “Mi nismo teroristi, Muslimanska braća svoju filozofiju crpe iz islama,  koji podržava principe socijalne pravde, jednakosti i vladavine prava. Od svog osnivanja, 1928. godine, Muslimanska braća ističu dvoje i prolaze kroz dvoje; uspjeh u političkom djelovanju i nastojanje da se običnom čovjeku ulije nada.”

On je dodao da su pripadnici pokreta Muslimanske braće, konzervativci, ljudi koji nastoje očuvati stare vrijednosti, a pokret, u devedeset godina svoga postojanja, baštinio je jednostavne ideje, njegov cilj bio je da čovjekovo vjerovanje pretoči u djelo i stvarnost, da je najbolji onaj čovjek koji koristi drugima, a da je najbolji način izgradnje zajednice izgradnja pojedinca, dodavši: “Mi smo uvjereni da je zajedništvo i sveobuhvatnost ukorijenjeni u našoj vjeri i niko nema “ovlašćenje” od Uzvišenog da drugim ljudima nameće svoje mišljenje.”

“Tokom jedne godine nastojanja uspostavljanja demokratije u Egiptu, bili smo posvećeni reformi državnih institucija kako bi gajili dalju demokratsku vladavinu. Nismo bili svjesni količine napada koje ćemo dobiti od tvrdolinijaša u ovim institucijama. Bili smo loše opremljeni da bismo rukovali nivoom korupcije u državi. Provodili smo reforme u vladi, ignorišući proteste na ulicama. Pogriješili smo. Uvjeren sam da je do sada napisano mnogo knjiga o tome u čemu smo pogriješili, ali bilo koja poštena analiza činjenica će pokazati da smo se fundamentalno protivili upotrebi sile. Naše greške su brojne, ali nasilje nije među njima”, piše dalje el-Haddad.

Kao najbolji argument, ističe el-Haddad, da je pokret opredijeljen za mir jeste situacija u Egiptu, gdje su, u protekle četiri godine, pripadnici ovog pokreta izloženi brojnim ubistvima, protjerivanjima, zatvaranjima, kidnapovanjima, takvim zločinima koje su neke organizacije za ljudska prava opisali kao zločine protiv čovječnosti, ali su ipak ostali opredijeljeni za mir i mirno rješenje.

IslamBosna.ba