Šta znači podići svoje standarde?

Prema vama će se ponašati na osnovu onoga što tolerišete. Ovo sam prvo primijetio dok sam prije nekoliko godina obilazio svijet, u zavisnosti gdje putujete, putnici imaju različite standarde- šta će tolerisati- i aviokompanije se shodno tome prema njima ponašaju.

Pretpostavimo da ste negdje na Bliskom istoku i hoćete da putujete vani. Možete ići u više pravaca- možete otputovati u obližnju Afriku ili Jemen. Možda u Indiju, Pakistan. Ili putovanje u Veliku Britaniju? Ili još bolje, da uzmete dugo putovanje i odletite u Dalas ili možda u Singapur?

Nešto interesantno se događa kada mijenjate destinacije, čak i ako se radi o istim aviokompanijama. U zavisnosti od vašeg odredišta, kvalitet aviona, kao i iskustvo putovanja će biti bolje ili lošije.

Radoznao sam: Šta bi se dogodilo kada bi svi na toj destinaciji podigli svoje standarde i kazali da neće tolerisati tako niske standarde čistoće i usluga, i odbili da prihvate uslugu tako niskog standarda? Problem je u tome što to oni tolerišu, i onda njihovo lice bude protrljano, baš kao i kod zeca.

Nemojte biti kao zeko.

Tolerancija vs. podizanje standarda

Tolerantno: je dozvoliti postojanje, pojavu ili praksu (nešto što vam se ne sviđa ili s čim se ne slažete) bez miješanja.

Podizanje standarda: je imati veća očekivanja i ‘miješati se’ kako bi se ispunila ta očekivanja.

 Koja je razlika između ovo dvoje?

Neugodno ponašanje x se dešava ili od tebe ili prema tebi. Ako tolerišete onda ćete dozvoliti da se neometano dešava i dalje. Ako podignete svoj standard, onda ćete se proaktivno ‘miješati’ dok ne shvatite svoja veća očekivanja.

Ono što pretvara toleranciju u veći standard je – miješanje.

Intervenisanje, suprotstavljanje, otpor nečemu sve dok se ne uspostavi novi standard.

Prema sahih hadisu, Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Ko od vas vidi munker (zlo) neka ga promijeni svojom rukom, a ako to nije u mogućnosti, onda svojim jezikom, a ako ni to nije u mogućnosti, onda (neka osudi) svojim srcem, a to je najslabiji stepen imana.

Ovdje su tri načina na koja se možete miješati/intervenirati:

  1. Imajte plan

Izvrsnost, a time i veći standard, nikada neće doći slučajno. Potrebna mu je inteligencija. Potreban je plan.

  1. Procjenjujte

Ono čije se izvršenje nadgleda i ocjenjuje obično se poboljša.

  1. Odgovornost

Obavežite se nekome, ili napišite ugovor o obavezama. Pokušajte i učinite da vas drugi smatraju odgovornim. Baš kao što vas je vaša majka smatrala odgovornim kada ste bili mali postavljajući vam veće standarde, sada kada ste odrasli onda možete imati koristi kada vas neko smatra odgovornim.

Aktivnost- odaberite dio svog života, poput vjere ili zdravlja ili finansija, i napravite dvije kolone. U jednoj koloni se zapitajte: šta tolerišem (tj. šta bih prihvatio da se dogodi čak iako mi se to ne dopada?) I u drugoj koloni pitajte: gdje bih se umiješao sve dok se ne zadovolji moj standard? Uradite ovo, otvara oči i vodi poniznosti. Šta ste naučili?

Jedna stvar koju sam naučio iz ove aktivnosti je značenje izjave- birajte svoje bitke, nemojte se zamarati, trošiti svoju snagu i vrijeme na minorne, beznačajne stvari.  Ponekad se miješamo, pokušavamo da podignemo standarde u stvarima koje nisu velika stvar, i tolerišemo (tj. ne miješamo se) na destruktivnija ponašanja.

Druga stvar koju sam naučio je da to što nećemo prihvatiti ništa manje također znači da nećemo težiti ni za čim većim. Ako ne prihvatite ništa manje nego 10 hiljada, naprimjer, na vašem bankovnom računu, također nećete se puno truditi ni za mnogo više od toga. To postaje neka vrsta termostata. On se zagrijava ili hladi da bi se vratio na vaše podešavanje, tj. vaš standard.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Muhammed eš-Šerif

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba