IslamBosna.ba– U petak uveče je na kairski međunarodni aerodrom sletio avion saudijskog kralja Abdullaha b. Abdulaziza, a egipatska državna televizija je u direktnom prenosi emitovala slijetanje.
Odmah nakon slijetanja aviona, u avion se ispeo vođa vojnog udara general Abdulfettah es-Sisi. Dva lidera su u avionu održali sastanak, a mediji prenose da je susret trajao oko 45 minuta, nakon čega je general napustio avion.
Dva lidera su razgovarali o trenutnoj situaciji u regionu, Iraku, Siriji, Libiji i ukazali na značaj zajedničkog rada. Ovo je prva i najznačajnija posjeta generalu es-Sisiju nakon što je preuzeo funkciju predsjednika Egipta.
Ono što upada u oči jesu burne reakcije na sam način susreta. Mnogi analitičari ističu da je ovaj susret pokazao podređen položaj Egipta, ili, ako se možemo usuditi, robovski položaj Egipta u odnosu na Saudijsku Arabiju.

Susret je zanimljiv iz dva razloga; prvi što je održan u avionu, kralj Abdullah se nije udostojio ni izaći vani, a druga stvar jeste što je general es-Sisi prilikom ulaska u avion prvo poljubio kralja Abdullaha u čelo. Izgleda da je general zaboravio na svoje, ali i na dostojanstvo svoga naroda, ili su mu silne saudijske milijarde udarile u glavu, pa, jadnik, ne zna šta čini. Jedan od komentara na društvenim mrežama ukazuje na poniženje koje je Egipat pretrpio ovim činom, a u njemu stoji: „Kada je Mursi došao na vlast, govorili ste kako je Egipat prevelik za njega. Egipat je, danas, definitivno postao mali, golim okom nevidljiv.”

Jedan gledalac je u direktnom javljanju na TV Al-Jazeera Misr saopštio da su klanjači u naselju el-Hamudija u džamiji Feth ovu džumu klanjali iza radija! Obzirom da je dekretom Ministarstva vakufa naloženo da samo azharski šejhovi mogu predvoditi džumu, a oni nisu mogli pronaći nikoga, klanjali su namaz iza radija el-Kur’an el-Kerim, koji je  prenosio klanjanje džume iz drugih džamija. Šejh Muhammed es-Sagir je prokomentarisao ovakav postupak i kazao: “Zamislite to! Ako je to dozvoljeno, onda hajmo ogrnuti frižider i tavafiti oko njega. Tako možemo iskoristiti sve kućne aparate za nešto. Pogledajte dokle su stvari došle u Egiptu!”

IslamBosna.ba